17 Şubat 2022 Perşembe

SÜTLAÇ TARİFİM

SÜTLAÇ TARİFİM


Malzemeler ;
8 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç
1 litre su
2-3 parça damla sakızı
1 çay kaşığının ucu ile tuz
2 su bardağı toz şeker

Yapılışı;
Pirincimizi güzelce yıkayıp derin bir tencereye alırız, üzerine 1 litre su ilave edip, tuzunu da ekleyerek orta ateşte suyunu çekmeye başlayana kadar pişiririz. Pirinçlerimiz suyunu çektiğinde 8 su bardağı sütümüzü ilave ederek kaynamaya bırakırız. Yaklaşık 30-40 dakika kaynatıp kıvamının koyulaşmasını sağlarız. Şekeri ekleyip, damla sakızlarımızı toz haline getirip kaynayan sütlacımıza ilave ederek birkaç dakika daha kaynatarak kaselere boşaltırız. Fırın sütlaç yapmak istersek, bir fırın kabına sütlaç kaselerimizi dizeriz. Fırın kabımıza, sütlaç kaselerimizin yarısına gelecek kadar kaynar su ilave ederek 200 dereceye ayarladığımız fırınımızın üst rafına yerleştirerek, üzerlerinin kızarmasını sağlarız. Afiyet olsun.
Not: Pirinç unu veya nişastası koymaya gerek yok.














13 Şubat 2022 Pazar

PATLICAN SİRKELİSİ

PATLICAN SİRKELİSİ

Patlıcanı, oğlum ve bana sevdiren, bu sayede de patlıcanı çok sevmesine rağmen, sadece annesinde yiyebilen eşim; Sinopun lezzetli tarifi patlıcan sirkelisi ile evimizde de yeme şerefine erişti. Teşekkürler patlıcan sirkelisi. 

Malzemeler;
4-5 adet patlıcan
Yarım kilo yoğurt
Kızartmak için sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2-3 yemek kaşığı tereyağı



Yapılışı;
Patlıcanlar soyulur, uzunlamasına doğranır. Bir tencerede tuzlu su kaynatılır, kaynayan suya doğranmış patlıcanlar atılır. Üzerine tabak konularak, 6-7 dakika kaynaması sağlanır. Süzgeçten süzülür. Bir tavaya sıvı yağ konulur (ben riviera kullanıyorum), yağ ısındıktan sonra patlıcanlarımız unlanarak tavaya alınır, önlü arkalı iyice kızardıktan sonra, kağıt havlu serdiğimiz bir kaba alınır. Patlıcanlar bitene kadar bu işlem uygulanır. Daha sonra sarımsaklar dövülerek, üzerine yoğurt ilave edilir. Sirke de ilave edildikten sonra karıştır. Patlıcanlar derin ve uzun bir kaba dizilir, üzerine yoğurt karışımımız eklenir, diğer tarafta erittiğimiz tereyağımız üzerine gezdirilir. 
Afiyet olsun.




















25 Ocak 2022 Salı

LAHANAYI YAPRAKLARINDAN AYIRMA

LAHANAYI YAPRAKLARINDAN AYIRMA


Büyükçe bir tencereye su doldurup kaynatıyoruz, lahananın ortasını oyup , iki - üç yaprağını çıkartıp ,  kaynayan suya oturtuyoruz . Yapraklar tek tek kendini bırakıyor.







16 Ocak 2022 Pazar

MOZAİK PASTA

MOZAİK PASTA
 Malzemeler

2 paket petibör bisküvi ( Ben çifte kavrulmuş kullandım )
2 su bardağı süt
1 çay bardağı kakao
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Dilerseniz damla çikolata, üzerini süslemek için istediğiniz bir malzeme


Yapılışı

Bisküvilerimiz geniş bir kaba alınarak, gelişi güzel kırılır. Üzerine kakao, ceviz ilave edilir. Toz şekerimiz sütle eritilerek, diğer malzemelerimizin üzerine eklenir. Elimizle bir miktar karıştırılarak, yağlı kağıt üzerine alınıp, istenilen şekil verilerek dondurucuda 3-4 saat bekletilir. ( dilerseniz silikon küçük kalp veya herhangi bir silikon kalıba malzemeyi paylaştırarak şık sunumlar oluşturabilirsiniz. )


Afiyet olsun.










12 Ocak 2022 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

Malzemeler ;
1 kg yer elması
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet havuç
Yarım limon
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Bir yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz

Yapılışı ;
Yer elmaları soyularak, limonlu suyun içinde bekletilir. Soğanımız küçük küçük yemeklik doğranır, üzerine havuçlar halka halka doğranarak ilave edilir. Yıkayıp limonlu suda beklettiğimiz yer elmaları, orta büyüklükte doğranarak, soğanla havucun üzerine ilave edilir. Şeker, kırmızı biber ve tuz eklenerek, üzerine yarım limon sıkılır. Zeytinyağımızda ilave edilerek orta ateşte pişirilir. Pişen tencerede soğutularak servis kabına alınır. 
Afiyet olsun.