7 Aralık 2012 Cuma

AŞURE

AŞURE TARİFİM


Malzemeler;
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasulye
300 g kuru incir
300 g kuru kayısı
300 g kuru sarı üzüm
100 g kuş üzümü
60 g çam fıstığı
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet portakal kabuğu rendesi
20 adet karanfil
1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı pirinç
2 kg toz şeker
4 su bardağı süt

Üst süslemesi için;
2 adet iri nar
70 g fındık
70 g Antep fıstığı ( kabukları ayıklanacak )
50 g dövülmüş Antep fıstığı
70 g ceviz ( 4-5 saat önceden suya konulacak, ara sıra suyu değiştirilecek )
Dilerseniz tarçın

Yapılışı;

Bir gece önceden buğdayımız, büyükçe bir tencerede 6-7 su yıkanıp süzüldükten sonra, üzerine bol miktarda su ilave edilerek, ocağa alınıp 7-8 dakika kaynatılır. Kapağı kapatılıp, kalın bir örtüyle yoğurt mayalar gibi sarılarak, sabaha kadar bekletilir. Fasulye ve nohutumuz da aynı gece yıkanıp, ayrı ayrı tencerelere alınarak, 15-20 dakika kadar kaynatılır. Kapakları kapatılıp, sabaha kadar beklemeye alınır.  

Nihayet sabah oldu, aşure yapma vakti geldi çattı. Nohut ve fasulyelerimizi yumuşayana kadar haşladık, nohutlarımızın kabuklarını soyarak bir kenara aldık, üzüm, kuş üzümü, dut, ceviz yıkanarak ayrı ayrı kaplara konulur, üzerlerine su ilave edilir ve beklemeye alınır.

Buğdayları, bir kez daha yıkayarak, daha büyük bir çelik tencereye alırız. Üzerine, 8-10 parmak geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınıp, önce orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak, uzunca bir kaynama ve pişirme işlemine başlarız. Buğdaylarımızın üzerine  bir çay kaşığı tuz ilave ederiz .  Pişirme işlemi esnasında sürekli olarak, kaynar su bulundurmalıyız. Buğdaylarımız suyla özdeşleşmeye başladığında, bir kahve fincanı pirincimiz yıkanarak, buğdaylarımıza ilave edilir. Diğer bir ocakta kaynattığımız karanfillerin sularını süzgeç yardımıyla, buğdayımıza ilave ederiz. Süzüldükten sonra karanfillerimizi tekrar cezveye alarak üzerine kaynar sudan ilave edip kaynatırız. Karanfilin aroması kaynamakta olan suya geçerek aşuremize hoş bir koku verecektir. Buğdayımız suyunu çektikçe bu sudan buğdayımıza ilave ederiz. Pişirme işlemimiz kısık ateşte yaklaşık iki - üç saatimizi alacaktır. Ara sıra kaynar su ilave etmemiz çok önemlidir. İki-üç saatlik pişirme işlemi sonucunda malzemelerimizi teker teker ilave etmeye başlayabiliriz. 

Ben ilk olarak nohutları ilave edip, sırasıyla yıkayıp küçük küçük doğradığım kuru kayısı, çam fıstığı, fasulye, sarı üzüm, portakal ve limon kabuğu rendesi, bir tatlı kaşığı zencefil rendesi ilave ederek, tahta kaşığımla, tencerenin dibine çok değdirmeden karıştırdım . Karıştırma işlemimizi sık sık tekrar ederiz ki lezzetler bir birine geçsin.

5-10 dakika kadar daha kaynattığımız aşuremizin içine, sırasıyla, dut, küçük küçük parçaladığımız cevizler, kuş üzümü,küçük küçük doğradığımız incirleri de ilave ederek yavaşça karıştırıp, homojenleşmesini sağlarız. Kaynama derecesine yakın sütümüzü, aşuremize yavaş yavaş ilave edip karıştırırız. Aşuremiz bir kaç dakika kaynadıktan sonra, şekerimizi üç seferde ve sürekli karıştırarak ilave ederiz. Bu arada eğer su miktarı gözünüze az görünürse, ekstra süt ilavesiyle ayarlamasını yapabilirsiniz . 5-10 dakika kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp, kapağını kapayarak dinlenmeye alırız. 15-20 dakika beklettikten sonra kaselere boşaltıp bir süre bekleyip ılındıktan sonra , üzerleri zevkimize göre, malzemelerimizle süslenir. 

Aşuremiz komşularımıza ve sevdiklerimize dağıtmaya hazırdır. Afiyet olsun. 
(Bu ölçülerle yaptığınız aşureniz, 45-50 kase çıkacaktır. )  















     





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder