20 Aralık 2012 Perşembe

PASTAM

PASTA MACERAM


Bir şeker hamuru ne kadar zor olabilir? Muhteşem bir coşkuyla başlayıp, her aşamasından sonsuz zevk aldığım, pasta yapım aşamalarının son dokunuşlarına geldiğimde, bir o kadar da hayal kırıklığı yaşadığım marshmallowlar. Beni ne kadar yorabilir ki bir  marshmallow? Pastayı kaplamak için, şeker hamurunu, jelatinden çıkarıp açmaya hazırlandığımda, bir de baktım ki bana bütün gücüyle direnen şeker hamuru karşımda ... Ama yok, pes etmek yok! Abartısız birbuçuk saat süren, merdanenin bile açmaya gücünün yetmediği hamuru, parmaklarımın ucu ve merdane ile bastıra bastıra, ben mi, sen mi güçlüsün? edası ile nihayetinde açmayı başardım. Benden sizlere naçizane tavsiye; bildiğimiz pudra şekeriyle hazırlanan şeker hamurunu tercih edin yada pasta malzemeleri satan firmalardan hazır şeker hamurlarını alın . Gelelim pastamızın en zevkli aşamalarını sizlerle paylaşmaya. Bu arada pastanın muhteşem bir lezzete sahip olduğunu da ayrıca ifade etmek isterim.

Malzemeler:

Şeker hamuru;
3 paket marshmallow
2 paket pudra şekeri
Yarım çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı su


Ganaj;
2 paket kuvertür çikolata ( 200g+200g bunların 100g eksilterek kullanın  )
2 paket sıvı krema ( 200g + 200g )


Pandispanya;
Oda sıcaklığında 6 adet yumurta
120g un
170g toz şeker
40g kakao
1 çay bardağının üçtebiri kadar su

Yapılışı:

Pandispanya;
85 g toz şeker ile yumurtaların beyazlarını, hep aynı yönde olacak şekilde, traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Bir kenara alıyoruz.
Diğer 85g toz şeker ile yumurta sarılarını aynı şekilde çırpıyoruz. Yumurta beyazlarını ve sarılarını bir araya getirerek, suyu da ilave edip, mutlaka alttan üste doğru olmak kaydı ile karıştırıyoruz. Kakao ve unu da ekleyerek, yumurtalarımızı söndürmemek için yine alttan üste doğru karıştırıyoruz. 18 cm lik çembere boşaltıp, önceden ısıtılmış 165 derece fırında 45-50 dakika pişirip, 8-10 saat bekletiyoruz. 











Şeker hamuru;
Marshmallowlar renklerine göre beyaz ve pembe olmak üzere ayrılır. Benmari usulü ile eritilir. Eritirken bir çimdik tuz, 2,5-3 yemek kaşığı su eklenir. Azar azar pudra şekeri ilave ederek, (150 g pudra şekeri ) karıştırılmak suretiyle erimesine yardımcı olunur. Her iki marshmallow için de bu işlem uygulanır. ( Resimlerde de göreceksiniz ) 
Ocaktan aldığımız eriyen marshmallowlara kalan 100g pudra şekeriyle iyice yoğurup, tereyağı sürdüğümüz streç filme, hiç hava almamak koşuluyla sıkıca sarıp, oda ısısında bir gece dinlendiririz. Aynı işlem diğer marshmallowlarada uygulanır. Tezgahımızın üzerine nişasta serpip, merdane yardımıyla hazırladığımız şeker  hamurumuz açılarak, pastamızın üzerine itinalı bir şekilde kaplarız. Dilediğimiz kalıplar ile şekiller yapıp minicik bir su dokunuşu ile pastamızın üzerine istediğimiz şekilleri yapıştırırız.


Benmari usulü

Benmari usulü






Ganaj;
400ml sıvı kremamızı ocakta kaynama noktasına kadar ısıtırız. 300g kuvertür çikolatalarımızı parçalara ayırıp, cam bir kaba koyarak, üzerine kremamızı ilave edip karıştırmak suretiyle erimesini sağlarız. Şayet çikolata erimez ise benmari yöntemiyle erimesini sağlarız. Oda ısısında en az beş saat ile bir gün arası bekletiriz. 






Son aşaması;
Bekleme süresi tamamlanmış tüm malzemeler, sırasıyla kullanılmak üzere tezgah üzerine alınır. Pandispanyamız, çemberden çıkartılarak ( resimlere bakınız ) üzerinde bulunan bombe kesilerek çıkartılır, düzgün bir hat elde edilir. Pandispanyamız, enlemesine, üç eşit parçaya kesilir. Bir tencere tezgahımızın üzerine ters çevrilerek altlık oluşturulur. Pastamızın altına, dört küçük parça kestiğimiz yağlı kağıtlar yerleştirilerek, altlığımızın kirlenmesi önlenir. Ganajımızdan bir miktar alınarak, ilk katımıza düzgünce yayılır. Ganajımızın üzerine istediğimiz malzemeler eklenerek ikinci katımıza geçlir. Aynı işlem tekrar edilir ve üçüncü katımız üzerine kapatılır. Son kat ve kenarlar ganaj ile kaplanır ve spatula yardımıyla düzgün bir pasta yüzeyi elde edilir ve pastamız 30 dakika buzdolabında dinlendirilir. 

Merdane yardımıyla açtığımız şeker hamurumuz. Buzdolabında dinlendirdiğimiz pastamızın üzerine itinalı bir şekilde papatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar düzgünce kesilip, gerekirse süslemede kullanılır. Kalıplar yardımıyla şeker hamurundan çıkardığınız şekillerle dilediğiniz gibi süsleyip, buzdolabında bir gün dinlendirip servise sunulur. Afiyet olsun.













5 Aralık 2012 Çarşamba

KİVİ

KİVİNİN OLGUNLAŞTIRILMASI 


Bahçenizden topladığınız yada pazardan aldığınız kivileriniz, sert ise ne yapmalısınız?

Geçen yıl bu yöntemi bilmediğim için, görümcemin bahçesinden toplayıp getirdiği ve oldukça fazla kivilerim, olgunlaşmasını beklerken, daha da sertleşerek yenmeyecek duruma geldi. Bu yıl yine ablamızın, bir yöntemle birlikte getirdiği, henüz olgunlaşmamış kivilerimz, bu sene afiyetle yendi. 

Kiviler, bir bez torbaya doldurulur. Bir elma ilave edilerek ağzı kapatılıp, güzelce bağlanır. 8-10 gün karanlık bir yerde bekletilir ve afiyetle yenir. 

Not: daha fazla bekletmeyin, çürütebilirsiniz.


1 Aralık 2012 Cumartesi

İNCİR UYUŞTURMASI ( İNCİR UYUTMASI )

İNCİR UYUŞTURMASI ( İNCİR UYUTMASI )


Bizim Oralarda " İncir Uyuşturması " Diğer Şehirlerde " İncir Uyutması " olarak adlandırılan hem sağlıklı , hem kolay , hemde şahane bir lezzet ... Çocukluğumun en sevdiğim tadı . Güzel annem bu tatlıyı hazırladığı gün biz çocuklar , özelliklede ben sanki bayram gelmişcesine mutlu olur ve sabısızlıkla yiyeceğimiz saati beklerdik , küçük bir Kedi gibi ...
Malzemeler;

Yarım kilo kuru incir
Yarım çay bardağı toz şeker
1,5 kg kaynamış ve yaklaşık 10 dakika beklemiş süt

Yapılışı;
Öncelikle kuru incirlerimiz, küçük küçük doğranır. Bir kısmı genişce bir kaba alınır, üzerine yarım çay bardağı toz şekerimiz ilave edilir. İncirlerin üstüne bir su bardak sıcak süt eklenerek, kaşığımızın arkasıyla, güçlü bir şekilde ezilir, sütle birleşmesi ve incirin yumuşaması sağlanır. Bu şekilde sütümüz ve incirimiz bitene kadar, aynı işlem tekrar edilir. Servis kaselerine çok fazla olmayacak şekilde doldurularak, üstü çay tabaklarıyla kapatılıp, yoğurt mayalar gibi bir örtüyle sarılıp, iki saat bekledikten sonra buzdolabına kaldırılır.  
Afiyet olsun.
Not: Ben ellerimi çok iyi bir şekilde yıkayıp incirlerle sütü parmaklarım yardımıyla eziyorum, blender yada rondo kullanıldığı taktirde aynı lezzette olmadığını düşünüyorum.






 





14 Ekim 2012 Pazar

EVDE KAHVALTI KEYFİ

EVDE KAHVALTI KEYFİ

Dışarıda kahvaltı etmek isteyen, iki balık erkeğini evde kahvaltı yapmaya ikna etmiş boğa burcu kadını olarak, bu güzel masayı paylaşmak istedim. Sevdiklerinizle ve dostlarınızla mutlu masalarda buluşmanız dileğiyle, iyi pazarlar.


22 Eylül 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI CEVİZLİ KABAK TARİFİ

Kabağı hiç sevmediğim halde, neredeyse sabah, öğle ve akşam yiyebileceğim bu tarifimi sizinle paylaşmak istiyorum;

ZEYTİNYAĞLI CEVİZLİ KABAK TARİFİ

Malzemeler:
3 adet kabak
3 adet iri soğan
3 adet domates
2 diş sarmısak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
Yeterli miktar tuz
Çeyrek limon
1 çay kaşığı kırmızı biber
Süslemek için dereotu ve ceviz.

Yapılışı:

Soğanlar soyulur, kabaklar yıkandıktan sonra, başı ve alt kısmı incecik kesilir. Ortaboy bir tencereye, evvela kabaklar kabukları soyulmadan iri iri doğranır. Sarmısaklar minik minik kesilir, soğanlar ortadan ikiye kesilip, yarım ay biçiminde doğranır. Üzerine domatesler küp küp doğranır, zeytinyağı, tuz, limon, kırmızı biber ve şeker ilave edilip tencerenin kapağı kapatılarak, 15-20 dakika pişirilir.

Not: Su ilave etmeye gerek yoktur, domatesin suyu yeterli olacaktır.

Pişen kabaklar tenceresinde soğutulur ve servis tabağına alınır, üzerine ceviz serpilerek dereotu ile süslemesi yapılır.

Afiyet olsun.