27 Temmuz 2022 Çarşamba

ŞEFTALİ KURABİYESİ

ŞEFTALİ KURABİYESİ

Malzemeler;

Hamur malzemeleri;
150g tereyağı yada margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
Aldığı kadar un ( yumuşak, ele yapışmayan hamur )
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Dolgu kreması malzemeleri; 
3 su bardağı süt
1 adet yumurta 
Yarım su bardağından biraz fazla un
Yarım su bardağı toz şeker
Vanilya
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı toz badem
Ayrıca 20-25 adet kabuksuz badem
Bulabilirsek eğer şeftali esansı

Hamurları kaplamak için yaklaşık 20 çift ceviz kabuğu

Üst kaplaması için;
1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası
1 çay kaşığı sarı gıda boyası
1 su bardağı toz şeker
Şeftali yapraklarını oluşturmak için nane yada benzeri yaprak.  

Yapılışı;
Bir gece önceden oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağımızı, yoğurma kabına alarak üzerine pudra şekerimizi ilave ederiz, bir adet yumurta kırıp unumuzu ve diğer malzemelerimizi ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ederiz. Üzerine bir bez örterek 15-20
 dakika kadar dinlenmeye alırız.
Bu arada dolgu kremamızı hazırlamak için bir tencere alırız. Vanilya, şeftali esansı ve kabuksuz bademler dışındaki tüm malzemeleri tencereye alarak blender yardımıyla tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlarız, karışımımız iyice homojen bir hale gelince ocağımızı açıp , sürekli karıştırmak suretiyle pişmesini sağlarız . Karışımımız göz göz olduğunda ocağımızı kapatıp soğumaya bırakırız. Soğuduktan sonra birkaç damla şeftali esansı ilave ederek vanilyayı da ekleyip blenderdan geçirerek kurabiyelerimizin pişmesini bekleriz.

Kurabiyelerin şekillendirilmesi;  Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar kopararak, yıkayıp kuruttuğumuz ceviz kabuklarımızın üzerlerini hamurumuzla kaplarız. Tüm malzemeler bitene kadar aynı işlemi hepsine uygulayarak, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak, ceviz içleri alta gelecek şekilde dizeriz. ( Bakınız resimler ) 170 derecede ısıttığımız fırınımızda 15-20 dakika kadar pişiririz. Fırından çıkar çıkmaz cevizlerin kurabiyelerimizden ayrılmasını sağlarız. Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra kremasıyla buluşma ve şeftali olma yolculuğuna başlaya biliriz.

Şeftali Boyutuna Geçiş;  Soğuyan krema ve kurabiyelerimiz buluşmak üzere hazırlar. Kurabiyelerimizden bir adet alarak, içini kremayla biraz boşluk kalacak şekilde doldururuz. Tüm kurabiyelerimize aynı işlemi uygulayıp, onlar bir kenarda beklerken, üç adet kase alarak bir tanesine bir bardak şeker boşaltırız, diğer kaselerden birine bir çay kaşığı kırmızı gıda boyası koyarak üzerine bir çay bardağı su ilave ederiz. Aynı işlemi sarı gıda boyamız içinde uygularız. Kurabiyelerimizden iki tanesini alarak ortalarına badem yerleştirmek suretiyle birleştirip, bir tarafını sarı gıda boyasına, diğer tarafını kırmızı gıda boyasına batırarak, şeker dolu kaseye koyarak şekerle kaplanmasını sağlarız. Tüm kurabiyelerimize aynı işlemi uygulayıp şeftalimizin son dokunuşlarını yapmak üzere servis edeceğimiz şık bir kaba alarak, şeftalinin yapraklarını oluşturarak sonlandırırız. Afiyet olsun.

Not: Boyama işleminde suya batırırken çok hızlı hareket etmeliyiz. Aksi taktirde şeftalilerimiz su çekerek dağılabilir. 























6 yorum:

  1. dehşet bişey çok başarılı

    YanıtlaSil
  2. resimlerle falan anlatması çok güzel ve açıklayıcı muhteşem :)

    YanıtlaSil
  3. Ciddi bir emek sarf edilmiş. Sanat eseri gibi duruyor. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ceviz kabuğu olmadan başka bir şekilde yapılabilir mi

    YanıtlaSil