1 Ocak 2023 Pazar

EVDE PEYNİR YAPIMI

EVDE PEYNİR YAPIMI
Yağışlı ve ılık bir İstanbul gününde, heyecanla, köy sütümü alıp evime geldim. Bir güzel kaynatıp yoğurt yapmayı ve de bir bardak sıcak sıcak köy kokulu sütümü yudumlamayı planlarken, o da ne!  sütüm pelte pelte. Önce küçük bir şaşkınlık ve üzüntü, akabinde çözüm arayışı. Ben taze tatlı loru da çok severim ve harekete geçtim. Kaynayan ama süt olmaktan çıkmış karışıma, biraz sirke, biraz toz şeker, tuz ve limon ilavesiyle peynir yapmaya adım atmış oldum. Bu kadar muhteşem bir sonuç beklemiyordum açıkçası, çocukluğumda yediğim, ananemin o eşsiz lezzetteki peynirinden pekte farklı olmamıştı. Bunu takip eden gecelerde, ananemin rüyalarıma girmesi de hayatıma hoş bir lezzet kattı. Ananem seni çok seviyorum, bu peyniri her yediğimde seninde rüyalarıma gireceğini düşünüyorum.


Malzemeler;
3 litre süt
Bir yemek kaşığı sirke
Bir çay kaşiğı limon
Bir tatlı kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Bez torba

Sütümüzü 7-8 dakika kaynatıyoruz

Tuz, şeker, limon ve sirkeyi ilave edip 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz


Kaynattığımız karışım ılındıktan sonra

Temiz bezimize dökeriz

Süzülürken
Suyu iyice sıkılır



Üzerine ağırlık konulur

5-6 saat beklenir
 Not: Buzdolabına koymadan önce, peyirimiz bez torbadan çıkartılmadan, streç filme sarılarak, hava almaması sağlanır. 3-4 gün içinde yenmeye hazır. 
Afiyet olsun.


2 yorum:

  1. teşekkürler gayet basit bir tarif olmuş. saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Ben süte yoğurt ve tuz katarak yapıyorum.Tavsiye ederim.Tam köy peyniri oluyor.Kalıp halinde torbadan çıkıyor ve uzun süre dayanıyor.Bu da fena görünmüyor ama sanırım ben daha cok iddialıyım.saygılarıla...

    YanıtlaSil