19 Ocak 2013 Cumartesi

HAMBURGER EKMEĞİ

   HAMBURGER EKMEĞİ TARİFİ

Sevgili arkadaşım, çok değerli komşum Heran'ın , tatına bakıp "RÜZGAR GİBİİİİİ" tanımlamasında bulunduğu ekmek;


Malzemeler:
7-8 su bardağı un
1 ortaboy patates ( haşlanıp püre yapılmış )
2 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
1 su bardağı ılık süt
Bir çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı toz şeker
100 g tereyağı ( eritilmiş )
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket yaş maya ( 42 g'lık )
Üzeri için susam ve 2 yemek kaşığı ılık süt


Yapılışı:
Üzeri için olanlar hariç, malzemeler kurulardan itibaren büyükçe bir yoğurma kabına alınır. Unumuzun ortası hafif açılarak mayamız ufalanır ve üzerine sıvılar ılık suyumuzdan başlayarak ilave edilip çok katı olmayan çokta cıvık olmayacak şekilde yumuşak bir hamur elde edilir. Püre haline getirdiğimiz patatesler de eklenip tekrar yoğurulur. Üzeri gevşek bir şekilde streçlenip, kalınca bir örtüyle sarılarak ılık bir ortamda bir iki saat bekletilerek kabarması sağlanır. Kabaran hamurumuz tezgah üzerine alınır.Hamurumuzdan, elimiz sıvı yağa batırılıp, mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak, resimlerde de gösterildiği gibi avucumuzun içi ve tezgahın üzerimde dairesel hareketlerle yuvarlanır. Oluşan yuvarlak hamur avuç içimizle hafifçe bastırılarak yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye bol aralıklarla dizilir. Üzeri tekrar streçlenerek 30-40 dakika kadar tepsi mayası gelmesi beklenir. Mayalanan hamurlarımızın üzerine fırça yardımıyla süt sürülüp susam serpilerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülerek dinlendirilen hamburger ekmeklerimiz aynı saniyede tüketilir. Afiyet olsun.






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder