1 Aralık 2012 Cumartesi

HAMSİ PİLAKİ

HAMSİ PİLAKİ TARİFİM


Malzemeler;
1 kg hamsi
4 adet soğan
3-4 adet domates
1 adet havuç
2 adet tatlı sivri biber 
1 adet limon
Maydanoz ( miktarı isteğe bağlı )
1 tatlı kaşığı, tatlı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kara biber
1 tatlı kaşığı tuz ( miktarı isteğe bağlı )
1 yemek kaşığından biraz az şeker
2 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Su koymuyoruz, malzemelerin kendi suyu yeterli geliyor.

Yapılışı;
Soğanlar ve domatesler piyazlık şeklinde doğranır. Havuçlar ve biberler uzunlamasına dörde kesilip 4-5 cm uzunluğunda doğranır. Limon yarım ay şeklinde dilimlenir. Doğradığımız malzemelerin yarısını karışık bir şekilde tenceremizin altına yayarız. Üzerine ayıklayıp, kılçıklarını çıkardığımız ve yıkayıp sirkeli suda 10 dakika kadar beklettiğimiz hamsilerimizi yayarız. Sonrasında baharatlarımızı ilave ederek kalan malzemelerimizi döşeriz. Malzemelerimizin üzerine bir çay bardağı zeytin yağımızı da ilave edip, sirkemizi de dökerek, pişirme işlemine geçebiliriz. Orta ateşte suyunu salıp, çekene kadar piştikten sonra, hafif yanık kokusunu hissettiğimiz anda ocağın altını kapatıp, ılınmaya bırakırız. Hafif yanık kokusu, hamsi pilakimizin karamelize olması ve lezzetinin artması açısından önemli bir püf noktasıdır. 
Afiyet olsun.













    


1 yorum: