2 Eylül 2012 Pazar

KIŞ HAZIRLIKLARIM, DOMATES

KIŞ HAZIRLIKLARIM, DOMATES


Kış için domates hazırlıklarının vakti geldi geçiyor eliniz çabuk tutun. Marketten bu yılda ucuzlayan sivri domatesleri alırken, bir bilgi aldım ve uygulamaya karar verdim. Kabuklarını soymadan rondodan geçirip pişirdiğim domateslerin, kabuklarını soyarak rondodan geçirdiğim domateslerden hiçbir farkının olmadığını görüp çok mutlu oldum. Yaşasııın işim çok daha kolaylaştığı için çok mutluyum, hatta işi biraz abartıp bu yıl 63 kavanoz yapım.


Domatesleri güzelce yıkıyoruz, ardından rondodan geçiriyoruz. Rondodan geçirilen domatesler,  büyükçe bir tencereye alınarak pişiriliyor. 15 Kilo domatesi yaklaşık 1 saat kadar pişirip üzerine bir su bardağı sızma zeytinyağı, 2,5 yemek kaşığı tuz, 2,5 yemek kaşığı şeker ilave edip 10 dakika daha kaynatıp ocağı kapatmadan, önceden hazırladığımız kavanozlara nerdeyse taşacak şekilde dolduruyoruz. (Bu arada kavanozu tuttuğunuz elinizde kalın bir havlu olsun,  keza eliniz yanar.)  Domates doldurduğunuz kavanoları sıkıca kapatıp kalın bir sofrabezi yada benzeri kalın ve büyükçe bir örtünün üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz. Bu şekilde domatesler bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz. Sonra hiç kımıldatmadan örtü ile üzerlerini sarıyoruz bu şekilde soğuyana kadar yaklaşık 24 saat kadar, 2-3 gün de olabilir.  Bu süreyide tamamladıktan sonra yine kavanolar TERS olacak şekilde kilerimize kaldırıp bütün kış Afiyetle yiyoruz…
Not: Buzdolabına kaldırmanıza gerek yoktur…
Sivri Domatesi tercih ederseniz daha kıvamlı ve lezzetli olur. 


Güzelce yıkıyoruz


Rondodan geçiriyoruz

Büyükçe bir tencereye alıyoruz


Kaynatıyoruz

Kaynarken kavanozlara dolduruyoruz


Sıkıca kapatıyoruz


Üzerlerini örtüyoruz

Kilere kaldırmaya hazırlar

Serin ve karanlık bir yerde saklıyoruz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder