6 Ekim 2022 Perşembe

KREM KARAMEL

    KREM KARAMEL TARİFİM




Malzemeler;


6 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
1 lt süt
2 su bardağı toz şeker
2 paket vanilya
5-6 yemek kaşığı su

Yapılışı;

1 su bardağı toz şeker çırpma kabımıza aktarılır. 6 yumurta ( oda sıcaklığında olması çok önemli ) tek tek kırılarak, şekerimizle iyice çırpılır. Isıttığımız 1 litre süt yavaş yavaş ilave edilerek, blander yardımıyla güzelce çırpılır. Diğer tarafta 1 su bardağı toz şekerimiz, altı kalın çelik bir tencereye boşaltılarak, üzerine suyumuz ilave edilir, karışımımıza hiç kaşık değdirmeden, elimizle tencerenin kenarından tutarak, sallayıp kısık ateşte karamelize olmasını sağlarız. Diğer taraftan tekrar kremamıza dönerek, 2 paket vanilyamızı ilave edip, tekrar çırparız. Karışımımızı süzmemiz krem karamelimizin lezzeti açısından önemli bir püf noktasıdır ( her nekadar ben unutsamda, sizler unutmayın. ). Karışımımızı süzdükten sonra karemelimizin soğumasına izin vermeden, kalıplarımızın tabanına birer kaşık karamel ilave ederek, üzerine bir kepçe yardımıyla karışımımızı ekleriz . Su eklediğimiz bir borcama karamel kalıplarımızı  dizeriz. Kalıplarınız benimkiler gibi küçükse, rahatlıkla 15 servislik krem karameliniz olacaktır. 180 derece fırında 1 saat pişirilip, oda ısısında soğutulduktan sonra, buz dolabına konularak, bir gece bekletilip servis edilmesi uygun olur. 

Afiyet olsun.

Not: Servis edeceğiniz gün, krem karamellerinizin kalıplarını sıcak suda 3-4 dakika bekletip bir bıçak yardımıyla kalıplardan kolayca ayırıp, servis tabağına alabilirsiniz.  






















5 Ekim 2022 Çarşamba

TAHİNLİ ÇITIR

TAHİNLİ ÇITIR


Malzemeler

Baklavalık yufka ( dilediğiniz miktarda )
Tahin
Toz Şeker ( esmer şeker de olabilir )
Dövülmüş ceviz
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı

Bir adet baklavalık yufka, serilerek üzerine tahin, toz şeker ve ceviz serpilerek, ince bir rulo yapılır. Rulomuz istediğimiz uzunlukta kesilerek, yağlı kağıt yada yağlanmış fırın tepsisine dizilerek, 170 derecede ısıttığımız fırınımızda hafif pembeleşene kadar pişirilip, soğuduktan sonra pudra şekeri serpilerek servise sunulur. 

Afiyet olsun.







26 Eylül 2022 Pazartesi

PRATİK PATATES PÜRESİ

PRATİK PATATES PÜRESİ


Malzemeler;

1,5kg  yada dilediğiniz miktarda patates
25gr tereyağı
Süt
Tuz

Yapılışı;
Patatesler doğranarak, sütle buluşur

Tereyağı ilave edilir

Süt patateslerin seviyesinden biraz aşağısına kadar doldurulur 

30 dakika pişirilir

10 dakika dinlendirilip, püre haline getirilir

Servise hazır

Afiyet olsun

16 Eylül 2022 Cuma

FASÜLYE KONSERVESİ

Fasülye Konservesi

 

Malzemeler

5 kg fasülye ( ayıklanıp yıkanmış )
6 adet iri kuru soğan ( soyulup yemeklik doğranmış )
1 su bardağı zeytin yağı
2 kg rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
6-7 kavanoz

 
 
 
Yapılışı

Büyükce bir tencereye, zeytinyağını koyarak, soğanı ilave ederiz. Hafif kavururuz. Ayıklayıp yıkadığımız fasülyeleri ilave ederek, yirmi dakika kadar kavurup, rendelemiş olduğumuz domatesleri ilave ederek, 20-25 dakika daha pişiririz. Bir yemek kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı şeker ilave edip, kaynar durumdayken kavanozlayıp, ağzını sıkıca kapatırız. Kavanozlar ters çevrilerek, üzeri örtülüp iki gün kadar bekletildikten sonra serin ve karanlık bir yere kaldırılır.

Afiyet olsun. 









 





14 Eylül 2022 Çarşamba

BARBUNYA BİTMEDEN


Barbunya bitmeden kış hazırlığını yapmak lazım. Bu hafta marketlerde fiyatı düşen barbunyayı kaçırırmıyım ! hemen aldım tabiki, eşim ve oğlumunda yardımıyla ayıkladım, yaklaşık 500 gramlık paketler halinde buzdolabı poşetlerine doldurdum, artık derin dondurucuya yerleştirebilirim. Kış aylarında afiyetle yiyebileceğiniz barbunyalarınız hazır artık. 
Afiyet olsun. 
Sevgiyle kalın.





13 Eylül 2022 Salı

Pestil Yapmak Sandığınızdan Çok Daha Kolay ☑📣 En Sağlıklısından Erik Pestili


Pratik pestil tarifi için Fatma Hanıma teşekkür ederim.

Erik Pestili Nasıl Yapılır Malzemeler 3,5 kilo erik 1,5 su bardağı su 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker 2 yemek kaşığı nişasta açmak için yarım su bardağı su AFİYET OLSUN BON APPETİT sü-Not: su bardağı ölçüm 200 ml -Note: cup measuring 200 ml        çay bardağı ölçüsü 100 ml                tea cup measuring 100 ml

12 Eylül 2022 Pazartesi

Kahvaltılık Közlenmiş Patlıcan ve Biberler

Kahvaltılık Közlenmiş Patlıcan ve Biberler


Malzemeler;

3 kg paprika ( kırmızı ) biber
1,5 kg çarliston biber
500 g acı sivri biber
3 kg patlıcan
1 baş sarmısak
1 su bardağı sızma zeytin yağı
İlaveten yarım çay bardağı zeytin yağı
2 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 kavanoz kışlık domates yada 3 kg domates rendesi


Hazırlanışı;

Bütün sebzeler iyice yıkayıp, sularının süzülmesini sağlarız. Patlıcan ve kırmızı ( paprika ) biberler, fırın tepsisine dizilerek, 230 derecede közlenmesi sağlanır ( 40-45 dakika kadar ).

Çarliston ve sivri biberler doğranıp büyükçe bir tencereye alınarak, bir su bardağı sıvı yağımız ilave edilip, yaklaşık 40 dakika kadar kavrulur. Közlenmiş olan patlıcan  ve biberler soyulup, kuş başı büyüklüğünde doğranarak, kavurduğumuz malzemelerimize eklenir.

Bir baş sarımsak ( yaklaşık 7 - 8 adet ) ayıklanarak, yarım çay bardağı zeytinyağı ilavesi ile rondodan geçirilip pişmekte olan malzemelerimize ilave edilir. Salça ve iki kavanoz domatezimiz de ilave edilerek, malzemelerimizin hepsinin birbirine karışması için 20 dakika daha pişirip ocağımız kapatılmadan, küçük kavanozlara sıcak sıcak doldurulup, kapakları altta kalacak şekilde ters çevrilerek ve üzerleri kapatılr, iki gün bekletilir.

Karanlık ve serin bir yerde muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.