30 Temmuz 2023 Pazar

AŞURE

AŞURE TARİFİM


Malzemeler;
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasulye
300 g kuru incir
300 g kuru kayısı
300 g kuru sarı üzüm
100 g kuş üzümü
60 g çam fıstığı
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet portakal kabuğu rendesi
20 adet karanfil
1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı pirinç
2 kg toz şeker
4 su bardağı süt

Üst süslemesi için;
2 adet iri nar
70 g fındık
70 g Antep fıstığı ( kabukları ayıklanacak )
50 g dövülmüş Antep fıstığı
70 g ceviz ( 4-5 saat önceden suya konulacak, ara sıra suyu değiştirilecek )
Dilerseniz tarçın

Yapılışı;

Bir gece önceden buğdayımız, büyükçe bir tencerede 6-7 su yıkanıp süzüldükten sonra, üzerine bol miktarda su ilave edilerek, ocağa alınıp 7-8 dakika kaynatılır. Kapağı kapatılıp, kalın bir örtüyle yoğurt mayalar gibi sarılarak, sabaha kadar bekletilir. Fasulye ve nohutumuz da aynı gece yıkanıp, ayrı ayrı tencerelere alınarak, 15-20 dakika kadar kaynatılır. Kapakları kapatılıp, sabaha kadar beklemeye alınır.  

Nihayet sabah oldu, aşure yapma vakti geldi çattı. Nohut ve fasulyelerimizi yumuşayana kadar haşladık, nohutlarımızın kabuklarını soyarak bir kenara aldık, üzüm, kuş üzümü, dut, ceviz yıkanarak ayrı ayrı kaplara konulur, üzerlerine su ilave edilir ve beklemeye alınır.

Buğdayları, bir kez daha yıkayarak, daha büyük bir çelik tencereye alırız. Üzerine, 8-10 parmak geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınıp, önce orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak, uzunca bir kaynama ve pişirme işlemine başlarız. Buğdaylarımızın üzerine  bir çay kaşığı tuz ilave ederiz .  Pişirme işlemi esnasında sürekli olarak, kaynar su bulundurmalıyız. Buğdaylarımız suyla özdeşleşmeye başladığında, bir kahve fincanı pirincimiz yıkanarak, buğdaylarımıza ilave edilir. Diğer bir ocakta kaynattığımız karanfillerin sularını süzgeç yardımıyla, buğdayımıza ilave ederiz. Süzüldükten sonra karanfillerimizi tekrar cezveye alarak üzerine kaynar sudan ilave edip kaynatırız. Karanfilin aroması kaynamakta olan suya geçerek aşuremize hoş bir koku verecektir. Buğdayımız suyunu çektikçe bu sudan buğdayımıza ilave ederiz. Pişirme işlemimiz kısık ateşte yaklaşık iki - üç saatimizi alacaktır. Ara sıra kaynar su ilave etmemiz çok önemlidir. İki-üç saatlik pişirme işlemi sonucunda malzemelerimizi teker teker ilave etmeye başlayabiliriz. 

Ben ilk olarak nohutları ilave edip, sırasıyla yıkayıp küçük küçük doğradığım kuru kayısı, çam fıstığı, fasulye, sarı üzüm, portakal ve limon kabuğu rendesi, bir tatlı kaşığı zencefil rendesi ilave ederek, tahta kaşığımla, tencerenin dibine çok değdirmeden karıştırdım . Karıştırma işlemimizi sık sık tekrar ederiz ki lezzetler bir birine geçsin.

5-10 dakika kadar daha kaynattığımız aşuremizin içine, sırasıyla, dut, küçük küçük parçaladığımız cevizler, kuş üzümü,küçük küçük doğradığımız incirleri de ilave ederek yavaşça karıştırıp, homojenleşmesini sağlarız. Kaynama derecesine yakın sütümüzü, aşuremize yavaş yavaş ilave edip karıştırırız. Aşuremiz bir kaç dakika kaynadıktan sonra, şekerimizi üç seferde ve sürekli karıştırarak ilave ederiz. Bu arada eğer su miktarı gözünüze az görünürse, ekstra süt ilavesiyle ayarlamasını yapabilirsiniz . 5-10 dakika kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp, kapağını kapayarak dinlenmeye alırız. 15-20 dakika beklettikten sonra kaselere boşaltıp bir süre bekleyip ılındıktan sonra , üzerleri zevkimize göre, malzemelerimizle süslenir. 

Aşuremiz komşularımıza ve sevdiklerimize dağıtmaya hazırdır. Afiyet olsun. 
(Bu ölçülerle yaptığınız aşureniz, 45-50 kase çıkacaktır. )  















     





























20 Haziran 2023 Salı

PORTAKALLI ENGİNAR

PORTAKALLI ENGİNAR


Malzemeler

6 adet enginar ( ben 8 adet kullandım )
2 adet portakal
2 adet iri kuru soğan
1 kavanoz (500 g ) garnitür
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Sunum için dereotu
Üzerine çıkacak kadar su

Yapılışı

Büyükçe bir tencereye soğanlarımız yemeklik doğranır. Üzerine enginarlar konulur. Enginarlarımızı üzerine soyup halka halka doğradığımız portakallar eklenir. Yıkayıp süzdüğümüz garnitürlerimiz de ilave edilerek, üzerine yarım limon sıkılır. Tuz, karabiber ve sızma zeytin yağımız ilave edilip, üzerine çıkacak kadar su eklenir. Orta ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Sunum yapılırken, dere otlarıyla süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

 







ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİM


Malzemeler;
6-7 adet enginar 
1 kavanoz garnitür
Büyükce bir kuru soğan
1 adet limon
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
Üzerini aşacak miktarda su

Yapılışı;
Soğanları yemeklik doğrayarak, zeytin yağını üzerine ilave ederiz. Yıkayıp limonla ovduğumuz enginarları, soğanların üzerine dizerek üzerine garnitürleri ilave edip, yarım limon sıkarız. Toz şeker, kırmızı biber, tuz ve suyunu ekleyerek, orta ateşte suyunu çekene kadar pişiririz.
Afiyet olsun.









19 Haziran 2023 Pazartesi

MANTARLI KREMALI ENGİNAR

MANTARLI KREMALI ENGİNAR


Malzemeler

4 adet enginar
Küçük bir kavanoz mantar
1 adet orta boy patates
1 adet büyük kuru soğan
2 adet domates rendesi
250 g kıyma
Sızma zeytin yağı
Yarım limon
1 demet dereotu
1 kase rendelenmiş kaşar
1 kutu krema
tuz, karabiber (dilediğiniz baharatlar )

Yapılışı

Soğanlar yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar sotelenir. Kıyma ilave edilerek tuz ve baharatlar eklenir, 5-6 dakika kavrulur. Rendelenmiş domates eklendikten sonra, mantar, patates ve enginar yıkanıp limonlanarak gelişi güzel doğranıp kıymamızın üzerine ilave edilir.  Yarım su bardağı su ilave edilerek, yaklaşık 15 dakika pişirilir. Bu aşamada krema ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılıp ocağımız kapatılır.

Yemeğimiz borcama boşaltır, üzerine yıkayıp ince ince doğradığımız dere otları serpiştirilerek, rendelenmiş kaşarlar da eklenir, 180 derecelik fırına konulup, kaşarlar pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.















12 Nisan 2023 Çarşamba

GÜLLAÇ VAKTİ

GÜLLAÇ VAKTİ

Ramazan sofralarımızın sevilen lezzetlerinden GÜLLAÇ; Osmanlıda halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve stoklarmış. Açılan yufkalar, havayla temas halinde olduğu için de kururdu. Halk yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyununda eklenmesiyle güllü aş ismini verdikleri tatlı ortaya çıkmış. 


Malzemeler
3 litre süt
1 kg toz şeker
3-4 yemek kaşığı gül suyu
400 gr - bir paket güllaç
Fındık, badem, dilerseniz meyve


Videolu anlatım