20 Haziran 2023 Salı

PORTAKALLI ENGİNAR

PORTAKALLI ENGİNAR


Malzemeler

6 adet enginar ( ben 8 adet kullandım )
2 adet portakal
2 adet iri kuru soğan
1 kavanoz (500 g ) garnitür
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Sunum için dereotu
Üzerine çıkacak kadar su

Yapılışı

Büyükçe bir tencereye soğanlarımız yemeklik doğranır. Üzerine enginarlar konulur. Enginarlarımızı üzerine soyup halka halka doğradığımız portakallar eklenir. Yıkayıp süzdüğümüz garnitürlerimiz de ilave edilerek, üzerine yarım limon sıkılır. Tuz, karabiber ve sızma zeytin yağımız ilave edilip, üzerine çıkacak kadar su eklenir. Orta ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. Sunum yapılırken, dere otlarıyla süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

 







ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİM


Malzemeler;
6-7 adet enginar 
1 kavanoz garnitür
Büyükce bir kuru soğan
1 adet limon
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
Üzerini aşacak miktarda su

Yapılışı;
Soğanları yemeklik doğrayarak, zeytin yağını üzerine ilave ederiz. Yıkayıp limonla ovduğumuz enginarları, soğanların üzerine dizerek üzerine garnitürleri ilave edip, yarım limon sıkarız. Toz şeker, kırmızı biber, tuz ve suyunu ekleyerek, orta ateşte suyunu çekene kadar pişiririz.
Afiyet olsun.









19 Haziran 2023 Pazartesi

MANTARLI KREMALI ENGİNAR

MANTARLI KREMALI ENGİNAR


Malzemeler

4 adet enginar
Küçük bir kavanoz mantar
1 adet orta boy patates
1 adet büyük kuru soğan
2 adet domates rendesi
250 g kıyma
Sızma zeytin yağı
Yarım limon
1 demet dereotu
1 kase rendelenmiş kaşar
1 kutu krema
tuz, karabiber (dilediğiniz baharatlar )

Yapılışı

Soğanlar yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar sotelenir. Kıyma ilave edilerek tuz ve baharatlar eklenir, 5-6 dakika kavrulur. Rendelenmiş domates eklendikten sonra, mantar, patates ve enginar yıkanıp limonlanarak gelişi güzel doğranıp kıymamızın üzerine ilave edilir.  Yarım su bardağı su ilave edilerek, yaklaşık 15 dakika pişirilir. Bu aşamada krema ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılıp ocağımız kapatılır.

Yemeğimiz borcama boşaltır, üzerine yıkayıp ince ince doğradığımız dere otları serpiştirilerek, rendelenmiş kaşarlar da eklenir, 180 derecelik fırına konulup, kaşarlar pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.















12 Nisan 2023 Çarşamba

GÜLLAÇ VAKTİ

GÜLLAÇ VAKTİ

Ramazan sofralarımızın sevilen lezzetlerinden GÜLLAÇ; Osmanlıda halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve stoklarmış. Açılan yufkalar, havayla temas halinde olduğu için de kururdu. Halk yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyununda eklenmesiyle güllü aş ismini verdikleri tatlı ortaya çıkmış. 


Malzemeler
3 litre süt
1 kg toz şeker
3-4 yemek kaşığı gül suyu
400 gr - bir paket güllaç
Fındık, badem, dilerseniz meyve


Videolu anlatım





28 Şubat 2023 Salı

TUZLU MİNİK KURABİYELER

TUZLU MİNİKLER

Malzemeler;
150 g tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı mahlep
Yarım çay bardağı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı acı toz biber (kırmızı)
1,5 tatlı kaşığı sirke
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı çörek otu
2 yumurta ( beyazları hamurun içine, sarıları üzerine sürülecek)
600 g un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı;
Tüm malzemeler kurulardan itibaren bir kaba alınır, üzerine sırasıyla sirke, sıvı yağ, eritip ılıttığımız tereyağı, yumurta akları ile birlikte yoğun bir hamur elde edilir. Çok sert olmamalıdır. ( Hamuru toparlayamazsanız, yarım çay bardağı daha sıvı yağ ilavesiyle, toparlaya bilirsiniz. ) 15 dakika üzerini temiz bir bezle örtüp dinlendirilir. Yağlı kağıt serdiğimiz yada yağladığımız tepsiye, minik misketler yapıp yada istediğiniz şekli vererek dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 170 derecede ısınmış fırında 15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.