26 Eylül 2022 Pazartesi

PRATİK PATATES PÜRESİ

PRATİK PATATES PÜRESİ


Malzemeler;

1,5kg  yada dilediğiniz miktarda patates
25gr tereyağı
Süt
Tuz

Yapılışı;
Patatesler doğranarak, sütle buluşur

Tereyağı ilave edilir

Süt patateslerin seviyesinden biraz aşağısına kadar doldurulur 

30 dakika pişirilir

10 dakika dinlendirilip, püre haline getirilir

Servise hazır

Afiyet olsun

16 Eylül 2022 Cuma

FASÜLYE KONSERVESİ

Fasülye Konservesi

 

Malzemeler

5 kg fasülye ( ayıklanıp yıkanmış )
6 adet iri kuru soğan ( soyulup yemeklik doğranmış )
1 su bardağı zeytin yağı
2 kg rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
6-7 kavanoz

 
 
 
Yapılışı

Büyükce bir tencereye, zeytinyağını koyarak, soğanı ilave ederiz. Hafif kavururuz. Ayıklayıp yıkadığımız fasülyeleri ilave ederek, yirmi dakika kadar kavurup, rendelemiş olduğumuz domatesleri ilave ederek, 20-25 dakika daha pişiririz. Bir yemek kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı şeker ilave edip, kaynar durumdayken kavanozlayıp, ağzını sıkıca kapatırız. Kavanozlar ters çevrilerek, üzeri örtülüp iki gün kadar bekletildikten sonra serin ve karanlık bir yere kaldırılır.

Afiyet olsun. 









 





14 Eylül 2022 Çarşamba

BARBUNYA BİTMEDEN


Barbunya bitmeden kış hazırlığını yapmak lazım. Bu hafta marketlerde fiyatı düşen barbunyayı kaçırırmıyım ! hemen aldım tabiki, eşim ve oğlumunda yardımıyla ayıkladım, yaklaşık 500 gramlık paketler halinde buzdolabı poşetlerine doldurdum, artık derin dondurucuya yerleştirebilirim. Kış aylarında afiyetle yiyebileceğiniz barbunyalarınız hazır artık. 
Afiyet olsun. 
Sevgiyle kalın.





13 Eylül 2022 Salı

Pestil Yapmak Sandığınızdan Çok Daha Kolay ☑📣 En Sağlıklısından Erik Pestili


Pratik pestil tarifi için Fatma Hanıma teşekkür ederim.

Erik Pestili Nasıl Yapılır Malzemeler 3,5 kilo erik 1,5 su bardağı su 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker 2 yemek kaşığı nişasta açmak için yarım su bardağı su AFİYET OLSUN BON APPETİT sü-Not: su bardağı ölçüm 200 ml -Note: cup measuring 200 ml        çay bardağı ölçüsü 100 ml                tea cup measuring 100 ml

12 Eylül 2022 Pazartesi

Kahvaltılık Közlenmiş Patlıcan ve Biberler

Kahvaltılık Közlenmiş Patlıcan ve Biberler


Malzemeler;

3 kg paprika ( kırmızı ) biber
1,5 kg çarliston biber
500 g acı sivri biber
3 kg patlıcan
1 baş sarmısak
1 su bardağı sızma zeytin yağı
İlaveten yarım çay bardağı zeytin yağı
2 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 kavanoz kışlık domates yada 3 kg domates rendesi


Hazırlanışı;

Bütün sebzeler iyice yıkayıp, sularının süzülmesini sağlarız. Patlıcan ve kırmızı ( paprika ) biberler, fırın tepsisine dizilerek, 230 derecede közlenmesi sağlanır ( 40-45 dakika kadar ).

Çarliston ve sivri biberler doğranıp büyükçe bir tencereye alınarak, bir su bardağı sıvı yağımız ilave edilip, yaklaşık 40 dakika kadar kavrulur. Közlenmiş olan patlıcan  ve biberler soyulup, kuş başı büyüklüğünde doğranarak, kavurduğumuz malzemelerimize eklenir.

Bir baş sarımsak ( yaklaşık 7 - 8 adet ) ayıklanarak, yarım çay bardağı zeytinyağı ilavesi ile rondodan geçirilip pişmekte olan malzemelerimize ilave edilir. Salça ve iki kavanoz domatezimiz de ilave edilerek, malzemelerimizin hepsinin birbirine karışması için 20 dakika daha pişirip ocağımız kapatılmadan, küçük kavanozlara sıcak sıcak doldurulup, kapakları altta kalacak şekilde ters çevrilerek ve üzerleri kapatılr, iki gün bekletilir.

Karanlık ve serin bir yerde muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun. 


 


 





26 Ağustos 2022 Cuma

KARPUZ KURABİYESİ

KARPUZ KURABİYESİ



Malzemeler :

100 g tereyağı
Bir adet oda ısısında yumurta
Yarım çay bardağından biraz az zeytinyağı
Bir su bardağı pudra şekeri
Bir çay kaşığı kabartma tozu ( kesinlikle fazla koymayalım, şekli bozulur. )
Dört su bardağı un
Bir çay bardağı mısır nişastası
Bir yemek kaşığı toz zencefil
Süsleme için damla çikolata
Kırmızı ve yeşil gıda boyası  


Yapılışı :

Gıda boyası ve damla çikolata haricindeki tüm malzemeler yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur. Elde edilen hamur üç parçaya ayrılır. Hamurlarımızın bir parçası kendi orjinal renginde kalır, diğer iki hamurumuzdan birine çay kaşığının ucu ile yeşil gıda boyası eklenerek, hamur yeşile dönene kadar yoğurulur. Kalan hamurumuza da aynı şekilde kırmızı gıda boyası eklenerek, iyice yoğurulur. Kendi orjinal renginde kalan hamurumuz, ikiye bölünerek diğer parçası bir kenara alınır. Kırmızı hamurumuz, aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi, kalın bir silindir halinde yuvarlanır. Kendi renginde ki hamurumuz, yağlı kağıt üzerinde, uzun ve ince bir şekilde açılarak, kenarları bıçak yardımı ile düzeltilip, kırmızı silindirimizin üzerine itinalı bir şekilde yağlı kağıt yardımıyla sarılır. Fazla gelen kısmı kesilerek ayrılır. Aynı şekilde yeşil hamurumuzu da ince bir şekilde açıp, kenarlarını düzelterek, yine yağlı kağıt yardımızyla, oluşan silindirimizin üzerine sarılır. Elimizdeki kalın rulomuz, çok dikkatli bir şekilde, streç filme sarılarak, bir gece buzdolabında bekletilir. 

Rulomuzu buzdolabından çıkarıp, yarım santim kalınlığında keseriz. Kestiğimiz daireleri, ortadan ikiye bölerek yağlı kağıt koyduğumuz tepsimize, aralıklarla dizilir. Oluşan dilimlerimizin üzerine üç adet damla çikolata aralıklı, hafif batırılarak karpuz dilimlerimiz oluşturulur. 170 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda, maksimum 15 dakika pişirilerek bir spatula yardımıyla çıplak tel ızgaraya çıkartılarak soğutulur. Afiyet olsun.

Not: Kendi orjinal  renginde artan hamurumuz, istediğiniz şekiller oluşturularak, aynı ısı ve sürede pişirilerek, afiyetle yenir.

Karpuz kurabiyelerni ilk kez pastakasri.blogspotcom'da resimini görerek, heycanlanıp yapmaya karar verdim. fakat tarifi o anda bloğunda bulamadığım için paylaşan tüm blogların tariflerini okuyarak, en nihayetinde eyerhagu.blogspot.com'dan okuyup kendi tarifimi, yeni eklemelerle ve fırın ısısını ve süresini değiştirerek oluşturdum. Kendilerine teşekkür ederim.