22 Temmuz 2022 Cuma

SİHİRLİ DOMATES

SİHİRLİ DOMATES

Sevgili arkadaşlar ben yaklaşık 3 yıldır Ağustos ayının sonuna doğru İndirimin olduğu günlerde ucuza domates alıp bu gördüğünüz, güzel, aynı zamanda nefis ve yemek yapma sürenizi çok kısaltan sihirli domateslerimi yaptım… Biraz meşakkatli olmakla birlikte çok zevkli ve kolay bir iş…
              
Yapmamız gereken;  Domatesleri güzelce yıkayıp üzerlerini örtecek şekilde kaynar su ilave etmek, beş dakika kadar beklettikten sonra domatesleri soymak. Kaynar suda bekletilen domatesler göreceksiniz ki kolayca soyulacaktır.   Sonraki İşlemimiz Domatesleri doğrayıp rondodan geçirmek olacaktır…  Rondodan geçirilen domatesler,  bir tencereye alınarak pişmeye bırakılacaktır. Ben kendi usulüme göre biraz uzunca pişiriyorum… 15 Kilo domatesi yaklaşık 1 saat kadar pişirip üzerine biraz sızma zeytinyağı, biraz tuz, biraz şeker ilave edip 10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatmadan, önceden hazırladığımız kavanozlara nerdeyse taşacak şekilde doldurup bu arada kavanozu tuttuğunuz elinizde kalın bir havlu olsun,  keza eliniz yanar.  Domates doldurduğunuz kavanoları sıkıca kapatıp kalın bir sofrabezi yada benzeri kalın ve büyükçe bir örtünün üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz… Bu şekilde domatesler bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz. Sonra hiç kımıldatmadan örtü ile üzerlerini sarıyoruz bu şekilde soğuyana kadar yaklaşık 24 saat kadar, daha fazlada olabilir bekletiyoruz... Bu süreyide tamamladıktan sonra yine kavanolar TERS olacak şekilde kilerimize kaldırıp bütün kış Afiyetle yiyoruz…

Not: Buzdolabına kaldırmanıza gerek yoktur…

Sivri Domatesi tercih ederseniz daha kıvamlı ve lezzetli olur.

20 Temmuz 2022 Çarşamba

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır ?



Evde Yoğurt Nasıl Yapılır ?
Evvela iyi bir sütçü bulunur ;  Genelde bütün semtlerde dolaşan sütçüler vardır yada bazı marketler sipariş üzerine özel günlük süt getirirler. Sütümüz güzelce kaynatılır  ;  Kaynamaya başladıktan sonra 7-8 dakika daha kaynatmakta fayda vardır. Sütü ocaktan alırız.  Sonra süt serçe parmağımızı yakar yakmaz bir ısıya geldiğinde Miktarına göre mayalama işlemine başlarız.










 Örneğin ; 2 Lt. süte 2-3 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek homojen bir şekilde dağılmasını sağlarız . Sıcak bir masa örtüsü veya benzer bir örtü ile sarıp 3-4 saat hiç dokunmadan mayalanmaya bırakırız. Sonra üzerini açıp  kapağı açık bir şekilde buzdolabında 24 saat hiç ellemeden bekletiriz. Artık yoğurdumuz afiyetle yemek için hazırdır…



15 Temmuz 2022 Cuma

ETLİ TAZE FASULYE TARİFİM

ETLİ TAZE FASULYE TARİFİM 



Sevgili arkadaşlar , bu seferde sizlerle , etli taze fasulye tarifimi paylaşmak istedim . Ailece çok severek yediğimiz bu tarif , tadına doyamayacağınız lezzette . 

Malzemeler ;
1,5 kg taze fasulye
400 gr et sote ( dana )
2 adet kuru soğan
3 adet domates (haırladığımız ortaboy kışlık kavonoz domateslerinizden kullanabilirsiniz.) 
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sızma zeytin yağı
tuz

Hazırlanışı ;
Fasulyeleri ayıklamadan  önce yıkıyoruz

Sirkeli suda bekletiyoruz


Süzülürken

Diğer malzemeler

Soğanlar doğranır ve malzemeler karıştırılır

Buluşma vakti






Pişmeye hazırlar

Eğer benim gibi vaktiniz varsa birkaç saat dinlendirin


Şeker ilave edilir

Çok az su ilave edilir

En az 45 dakika pişmeli

Afiyet olsun



7 Temmuz 2022 Perşembe

ELMALI PASTA TARİFİ

ELMALI PASTA TARİFİ


MALZEMELER

Yarım paket katı yağ
Yarım su bardağı riviera sıvı yağ
Bir su bardağı toz şeker
Bir su bardağı yoğurt
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Birbuçuk çorba kasesi un

Üç adet orta boy elma
Bir tatlı kaşığı tarçın
Bir çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı

İç hazırlığı;
Elmalar soyulur, rendelenir

Pişirilir

Tarçın ve şekerle buluşur
Soğumaya bırakılır


Soğuması açısından ilk önce iç hazırlanır, elmaları rendeleyerek suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
Ocaktan almadan iki üç dakika önce tarçın ve toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz, üç dakika içinde suyunu çekmişse altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.

Hamurun hazırlanışı;








Hamur fazla yoğurulmaz

Bir kaba önce sıvı yağ, sonrasında sırayla katı yağ, yoğurt, şeker, un, vanilya ve kabartma tozu ilave ederek yoğrulur, kıvamı kulak memesinden daha yumuşakça olmalıdır.

 Elmayla hamurun buluşması;





















160 derecede 25-30 dakika üstü kızarmayacak şekilde pişirilir. 
160 derecede 25-30 dakika pişirilir
Soğumaya bırakılır

Pudra şekeri serpilir


Afiyet olsun