2 Ekim 2023 Pazartesi

KARNIYARIK

KARNIYARIK TARİFİM
 

Malzemeler

4 adet patlıcan
300 g dana kıyma ( tranç )
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 adet sivri biber
3 diş sarımsak
tuz
Salçayı açmak için bir subardağı su


Yapılışı

Patlıcanlar aralıklı ( pıjama ) şeklinde soyulup, tuzlu suda 30-40 dakika kadar bekletilir.  Isıtılmış sıvı yağda ( yarım çay bardağı sızma zeytin yağı ) hertarafı kızrtılır ve bir fırın kabına konulur. Soğanlar yemeklik doğranarak yarım çay bardağı sıvı yağ ilavesiyle kavrulur. Kıyma , küçük küçük doğranmış sarımsak ve baharatlar da eklenerek bir miktar daha kavrulur. Küp küp doğradığımız domatesler de eklendikten sonra bir miktar daha pişirip, yarım sivri biber ve incecik doğradığımız maydanozlar eklenerek ocak kapatılır. 
 
Patlıcanlar narin bir şekilde ortasından bıçak yardımı ile dümdüz boylamasına açılarak bu bölüme kıyma harcımız doldurulur. Bir miktar su ile erittiğimiz salça burcamın kenarından, patlıcanların yarısına gelecek şekilde ilave edilir. Domates ve biber süslemesiyle 170 derecede yaklaşık 30 dakika pişirilerek servise sunulur. Servis sırasında maydanozlarla süslenerek afiyetle yenilir.
 
Afiyet olsun .
  







 

30 Eylül 2023 Cumartesi

KIRMIZI KÖZLENMİŞ BİBER HAZIRLIĞI

KIRMIZI KÖZLENMİŞ BİBER HAZIRLIĞI

Kırmızı biberlerı ucuzlamış görünce dayanamadım aldım. Evvela güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Tepsi veya borcama yerleştirdiğimiz biberlerimizi 200 derece fırında,  üstü kabarıp kızarmaya başlayıncaya kadar tutuyoruz. Fırından çıkardığımız biberleri soğumaya bırakıyoruz. Kabuklarını soyduktan sonra poşetlemeye hazırlar. Porsyonluk halinde poşetlediğimiz biberlerimizi derin dondurucuya atabiliriz.
Afiyet olsun.
Sevgiyle kalın.

YIKANIRKEN

 
SULARI SÜZÜLÜRKEN

FIRIN TEPSİSİNE DİZİLİR

BORCAMA DİZİLİR

FIRINA VERİLİR

200 DERECE ISITILMIŞ FIRINA VERİLİR

KÖZLENDİLER

SOĞUMA ZAMANI

AYIKLIYORUZ



POŞETLENMEYE HAZIRLAR

POŞETLEDİK

DERİN DONDURUCUYA HAZIRLAR


KIŞ HAZIRLIKLARIM, DOMATES

KIŞ HAZIRLIKLARIM, DOMATES


Kış için domates hazırlıklarının vakti geldi geçiyor eliniz çabuk tutun. Marketten bu yılda ucuzlayan sivri domatesleri alırken, bir bilgi aldım ve uygulamaya karar verdim. Kabuklarını soymadan rondodan geçirip pişirdiğim domateslerin, kabuklarını soyarak rondodan geçirdiğim domateslerden hiçbir farkının olmadığını görüp çok mutlu oldum. Yaşasııın işim çok daha kolaylaştığı için çok mutluyum, hatta işi biraz abartıp bu yıl 63 kavanoz yapım.


Domatesleri güzelce yıkıyoruz, ardından rondodan geçiriyoruz. Rondodan geçirilen domatesler,  büyükçe bir tencereye alınarak pişiriliyor. 15 Kilo domatesi yaklaşık 1 saat kadar pişirip üzerine bir su bardağı sızma zeytinyağı, 2,5 yemek kaşığı tuz, 2,5 yemek kaşığı şeker ilave edip 10 dakika daha kaynatıp ocağı kapatmadan, önceden hazırladığımız kavanozlara nerdeyse taşacak şekilde dolduruyoruz. (Bu arada kavanozu tuttuğunuz elinizde kalın bir havlu olsun,  keza eliniz yanar.)  Domates doldurduğunuz kavanoları sıkıca kapatıp kalın bir sofrabezi yada benzeri kalın ve büyükçe bir örtünün üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz. Bu şekilde domatesler bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz. Sonra hiç kımıldatmadan örtü ile üzerlerini sarıyoruz bu şekilde soğuyana kadar yaklaşık 24 saat kadar, 2-3 gün de olabilir.  Bu süreyide tamamladıktan sonra yine kavanolar TERS olacak şekilde kilerimize kaldırıp bütün kış Afiyetle yiyoruz…
Not: Buzdolabına kaldırmanıza gerek yoktur…
Sivri Domatesi tercih ederseniz daha kıvamlı ve lezzetli olur. 


Güzelce yıkıyoruz


Rondodan geçiriyoruz

Büyükçe bir tencereye alıyoruz


Kaynatıyoruz

Kaynarken kavanozlara dolduruyoruz


Sıkıca kapatıyoruz


Üzerlerini örtüyoruz

Kilere kaldırmaya hazırlar

Serin ve karanlık bir yerde saklıyoruz


12 Ağustos 2023 Cumartesi

ÇİLEKLİ PARFE

ÇİLEKLİ PARFE TARİFİM


Malzemeler

1 lt süt
1,5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket labne ( 200 g'lık )
1 adet yumurta
Yarım kilo çilek
2 paket vanilya
1 çay kaşığı toz zencefil
Ayrıca 2 - 3 yemek kaşığı toz şeker
1-2 paket kakaolu büskivi ( Borcamın büyüklüğüne bağlı )

Yapılışı

Kremamızı pişireceğimiz tenceremize; un, toz şeker, yumurta, zencefil ve süt'ü koyarak, blanderdan geçiririz. Orta ateşte kaynayıp göz göz olana kadar pişirerek ocağı kapatırız. Büskivileri borcama dizeriz. Ilınan kremamıza labne ve vanilyalarımız ekleyerek, tekrar blenderdan geçirip, büskivilerimizin üzerine eşit miktarda dökeriz. Yıkadığımız çileklerin yarısını robota alarak, 2-3 yemek kaşığı toz şeker ilavesiyle püre haline gelmesini sağlarız. Püremizden bir kaç kaşık kremamızın üzerine damlatarak, üzerini streç filmleyerek buzdolabına kaldırırız. Servis yaparken, tam çileklerimiz ve çilek püresiyle şıklaştırıp sevdiklerimize sunarız. 

Afiyet olsun







Deniz Börülcesi Salamurası Pratik Tarifi

Deniz Börülcesi Salamurası, mezesi pratik tarifi

10 Ağustos 2023 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Malzemeler:
1 kg ayıklanmış barbunya
3 adet domates
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
Tuz (miktarı damak tadınıza göre)
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım limon
Su
Süslemek için maydonoz.

Yapılışı:
Domatesler ve soğan rendelenir, sarımsak küçük küçük doğranır. Ayıklanmış ve yaklaşık beş dakika kaynatılmış barbunyalar süzülüp tencereye ilave edilir. Üzerine zeytin yağı, şeker, tuz ve biber ilave edilip üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir. Üzerine limon sıkılır. Suyunu çekene kadar önce yüksek ateş, sonra kısık ateşte pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Not: Piştiği tencerede soğutulursa daha lezzetli olur.

Servis tabağına alınıp, maydonozla süslenir.

Afiyet olsun.

9 Ağustos 2023 Çarşamba

SEMİZOTU SALATASI

SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler

1 demet semizotu
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
tuz
kırmızı pul biber
Birkaç adet çeviz


Yapılışı

Semizotlarımızı köklerinden ayırıp, iyice yıkarız. Yıkadığımız semizotlarımızı servis  yapacağımız tabağımıza alırız. Dövülmüş sarımsaklarımızı bir kaseye alarak üzerine zeytin yağı, ceviz, tuz ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırırız. Semizotlarımızın üzerine karışımımızı ilave ederek, hafifçe karıştırıp üzerine az miktarda pul biber serpip, cevizlerle süsleyip afiyetle yeriz.

Afiyet olsun