5 Ocak 2022 Çarşamba

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİM

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİM


Malzemeler;
Dört adet yumurta
250 g margarin yada tereyağı
İki su bardağı pudra şekeri
Birbuçuk su bardağı süt
40 g yaş maya
İki yemek kaşığı tepeleme mahlep
6-7 su bardağı un
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir parça damla sakızı
Üzeri için;
Bir çay kaşığı pekmez
Bir çay kaşığı sıvı yağ
Bir adet yumurta sarısı
File badem

Yapılışı;
Yumurtaları şekerle birlikte, köpürüp beyazlaşana kadar çırpalım. Ilık süt  ile buluşturduğumuz yaş mayayı ve erittiğimiz yağı ilave edip kalan malzemeleri de ekleyip ( üzeri için olanlar hariç ) dövüp toz haline getirdiğimiz damla sakızı da ilave edilerek çok katı olmayan bir hamur elde edelim. Üzerini temiz bir bezle örtüp 45 dakika mayasının gelmesini bekledikten sonra 6 eşit parçaya bölerek 10 dakika daha bekletiriz. Hamurların üç adedi alınarak uzunca rulolar yapılır, uç kısımlar ince ortası kalın olacak şekilde, saç örgüsü şekli verilerek, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alınır. Diğer hamurlarımız için de aynı işlem uygulanarak, üzeri temiz bir bezle örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılarak ( tepsi mayası ) 45-50 dakika kadar daha bekletilip, pekmez, yumurta sarısı ve yağ karıştırılıp üzerlerine sürülür. File badem serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Afiyet olsun.






4 Ocak 2022 Salı

CEVİZLİ TARÇINLI KEK TARİFİ


CEVİZLİ TARÇINLI KEK

Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1,5 yemek kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Yapılışı;
Yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpılır. Yağ ve süt ilave edilerek tekrar çırpılır, sırasıyla un, kabartma tozu, vanilya konularak biraz daha karıştırılır. Ceviz ve tarçın ilave edilip, karıştırılarak, yağlanmış kek kalıbına boşaltılır. 175 derece fırında kabarıp üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.





2 Ocak 2022 Pazar

NEŞELİ CİVCİVLER

NEŞELİ CİVCİVLER


Malzemeler;
3 adet oda sıcaklığında yumurta
7-8 dal  maydanoz
Bir yemek kaşığı tepeleme mayonez
Üç küçük parça havuç
Bir çay kaşığı ezmesi
İki yemek kaşığı lor peyniri


Yapılışı;
Yumurtalar haşlanır ve üst kısmından bir parça düzgünce kesilerek, şapka olmak üzere bir kenara ayrılır. Yumurta sarıları dikkatlice çıkartılarak bir kaseye alınır. Mayonez, peynir ve yumurta sarıları ezilerek püre haline getirilir. Yumurtalarımızın içine doldurulur. Zeytin ezmesiyle göz yapılıp, havuçlarla burun oluşturularak, yumurtadan kestiğimiz küçük parça şapka olarak kullanılır. Yumurta sevmeyen çocuklarınıza bile denemesine vesile olacak şık bir tarif.

Afiyet olsun.




30 Aralık 2021 Perşembe

VİŞNELİ CEVİZLİ BROWNİ TARİFİM

VİŞNELİ CEVİZLİ BROWNİ TARİFİM


Sevgili kuzenlerimle, mutlu bir pazar kahvaltısında buluştuk. Bir gece önce kek yapmaya karar verdiğimde, aniden browniye dönüşen tarifimle işe koyuldum. Keki hazırlayıp fırına attığımda, saatlerden gece yarısı, çok güzel bir sürprizle karşılaştım. Kilerimde kalan son kakaoyu bir yemek kaşığı kalana kadar, kekime harcamıştım. Ani bir enerji düşüklüğünden sonra, vişnelerimden kalan suları, oğlumun kakaolu nesquikini ve son bir kaşık kakaoyu karıştırarak, nefis bir sos elde ettim. Yaparken acabalarla boğoşurken, eşimin; "merak etme nefis olacak" söylemleriyle biraz da olsa rahat ettim. Ertesi gün herkesin beğenisiyle çok rahatlayarak, artık yeni tarifim bu olmalı dedim. Gelelim tarifin detaylarına;

Malzemeler;
Yazdan, kış hazırlıkları için  derin dondurucuma koyduğum vişneler
 Keki için;
3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 paket kakao
1 çay kaşığı karbonat
150 g iri parçalanmış ceviz
300 g vişne, ( Suları sosu için kullanılacak )( Yazdan derin dondurucuya atmıştım )

Sosu için;
Vişnelerimizden kalan sular
3 yemek kaşığı nesquik
1 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı oda sıcaklığında süt

Yapılışı;

Şeker ile yumurta, güzelce çırpıldıktan sonra ceviz ve vişne dışındaki tüm malzemeler ilave edilerek tekrar çırpılır. Ceviz ve çekirdeklerinden ayrıdığımız vişneler ilave edilerek, karıştırılır. Yağlanan borcama (uzunca bir borcam tercih ederseniz daha güzel olur) boşaltılarak, borcamın tamamını kaplanması sağlanır. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında bir saat kadar pişirilir. Bir kürdan batırılıp, kürdana kek yapışmadıysa fırından çıkartılıp, 7-8 dakika dinlendirilir. Bu sırada sos malzemeleri bir kapta karıştırılıp, kekimiz dilimlenir. Bir kürdan yardımıyla keklerin üzerleri delinir, hazırladığımız sosumuzdan eşit miktarda her yerine dökülür. Soğuduktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.



















 



 





25 Aralık 2021 Cumartesi

TİRAMİSU TARİFİM

      TİRAMİSU TARİFİM



Tiramisu yapmak ama orjinaline en yakınını yapmak. Kendi damak tadımızı da unutmadan en doğru tiramisu tarifini arayıp bulmak ve peşinden olmazsa olmazı mascarpone peynirini araryıp arayıp bulamamak !  En sonunda yaptığı yürüyüşler sırasında tesadüfen bir markette bulmak (Gimpaş Suadiye ). Bana kalırsa labne peynirinin suyumu çıktı? Mascarpone dediğimiz peynir 200 gramlık ambalajlarda 27 Tl'ye ücretlendirilen oldukça pahalı bir peynir çeşidi. Ama ben yıllardır yaptığım tiramisu tarifimi  sizlerle paylaşacağım için daha özel bir tarif olması açısından, orjinaline uygun ama yinede kendi tarifimi de katarak bir tiramisu hazırladım. Umarım beğenirsiniz afiyet olsun.   
  
Malzemeler;

Yarım kilo mascarpone 
2,5 su bardağı süt
2 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
200 g'lık 2 paket kedi dili
2 kahve fincanı kahve aromalı likör
2 yemek kaşığı nescafe
2,5 su bardağı kaynamış ılık su
1 yemek kaşığı Türk kahvesi
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı;
Kıremayı pişireceğiimiz tencereye 2 yumurta kırılır, toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Un ve süt ilave edilerek, blander yardımı ile güzelce çırpılır. Orta ateşte kaynayıp göz göz olana kadar pişirilir. Sürekli olarak karıştırmayı da unutmamamız gerekir. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır. Diğer taraftan kedi dillerimizin hazırlığı başlar. 

Hazırlanışı; 
Yayvan ama derin bir kaba, iki yemek kaşığı nescafe, kaynamış ılınmış su ve iki kahve fincanı kahve likörümüz ilave edilerek karıştırılır. Kedi dillerimiz bu karışıma önlü arkalı batırılıp hemen çıkarılarak geniş bir borcama hepsi için aynı işlem yapılarak sıra sıra dizilir. Dikkat edeceğimiz husus, kedi dilleri çok hassas olduğundan kısa sürede batırıp çıkarılması gerekir. İlk sıra tamamlandıktan sonra, soğumuş olan kremamıza mascarpone peynirimizi ekleyerek, güzelce karıştırdığımız, homojenleştirdiğimiz kremamızın yarısını dizdiğimiz katın üzerine eşit miktarda yayarız. Üzerine ikinci sıra kedi dillerimizi aynı işlemleri tekrar ederek dizeriz. Kalan kremayı dizdiğimiz kedi dillerimizin üzerine eşit miktarda yayarız. Üzerine, kahve ve kakao'yu karıştırıp süzgeç yardımıyla serperiz. Buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.