9 Ocak 2022 Pazar

KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ TARİFİM

KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ

Gece yarısı kıymalı börek yapmaya karar verince, üzerine de tembellik çökünce çözümsel bir yaklaşımla, her şeyini çiğden yapmaya karar verdiğim kıymalı böreğim. Teşekkür ederim beni hayal kırıklığına uğratmadın. Ertesi gün pazar sabah kahvaltısında, eşimin ve oğlumun tepsinin yarısını bitirmeleriyle ne kadar lezzetli ve farklı bir börek olduğunu görerek daha da mutlu oldum. Tarifi uygulayan herkese şimdiden afiyet olsun. 


Malzemeler;


5 adet yufka
3 adet yumurta
400 gram dana kıyma
3 su bardağı süt
Bir baş büyük soğan
1,5 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarı demet maydanoz
Varsa küçük bir kase domates rendesi

Yapılışı:
İç harcı; Soğanlar yemeklik, kıymaların üzerine doğranır. Maydanozlar yıkanıp ince ince doğranır. Tuz, karabiber ve domates sosumuz ilave edilerek, güzelce karıştırılarak kenara alınır. 
Tepsiye yağlı kağıt serilir yada tepsi yağlanır, üzerine bir tam yufkamız serilir. Serilen yufkamızın üzerine, diğer yufkamızdan kopardığımız parçalar ince bir şekilde serilir. Süt, yumurta ve sıvı yağla oluşturduğumuz karışım iyice çırpılarak yufkalarımızın üzerine bol miktarda, her katına iki yufka kalana kadar eşit miktarda dökülür. Hazırladığımız kıyma harcımız, yufkaların üzerine eşit bir şekilde yayılır, kalan yufkalar sütkarışımımızla aynı işlem tekrar edilerek ıslatılır. Son olarak tepsinin dışında kalan yufkalarımız, yufkaların üzerine doğru içeri alınır. Kalan süt harcımızla son katımız ıslatılarak 180 derecede ısıttığımız fırınımızda yaklaşık bir saat pişirilir. Afiyet olsun.
Not: Ben dilimleyerek fırına verdim.
 






























5 Ocak 2022 Çarşamba

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİM

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİM


Malzemeler;
Dört adet yumurta
250 g margarin yada tereyağı
İki su bardağı pudra şekeri
Birbuçuk su bardağı süt
40 g yaş maya
İki yemek kaşığı tepeleme mahlep
6-7 su bardağı un
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir parça damla sakızı
Üzeri için;
Bir çay kaşığı pekmez
Bir çay kaşığı sıvı yağ
Bir adet yumurta sarısı
File badem

Yapılışı;
Yumurtaları şekerle birlikte, köpürüp beyazlaşana kadar çırpalım. Ilık süt  ile buluşturduğumuz yaş mayayı ve erittiğimiz yağı ilave edip kalan malzemeleri de ekleyip ( üzeri için olanlar hariç ) dövüp toz haline getirdiğimiz damla sakızı da ilave edilerek çok katı olmayan bir hamur elde edelim. Üzerini temiz bir bezle örtüp 45 dakika mayasının gelmesini bekledikten sonra 6 eşit parçaya bölerek 10 dakika daha bekletiriz. Hamurların üç adedi alınarak uzunca rulolar yapılır, uç kısımlar ince ortası kalın olacak şekilde, saç örgüsü şekli verilerek, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alınır. Diğer hamurlarımız için de aynı işlem uygulanarak, üzeri temiz bir bezle örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılarak ( tepsi mayası ) 45-50 dakika kadar daha bekletilip, pekmez, yumurta sarısı ve yağ karıştırılıp üzerlerine sürülür. File badem serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Afiyet olsun.






4 Ocak 2022 Salı

CEVİZLİ TARÇINLI KEK TARİFİ


CEVİZLİ TARÇINLI KEK

Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1,5 yemek kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Yapılışı;
Yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpılır. Yağ ve süt ilave edilerek tekrar çırpılır, sırasıyla un, kabartma tozu, vanilya konularak biraz daha karıştırılır. Ceviz ve tarçın ilave edilip, karıştırılarak, yağlanmış kek kalıbına boşaltılır. 175 derece fırında kabarıp üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.





2 Ocak 2022 Pazar

NEŞELİ CİVCİVLER

NEŞELİ CİVCİVLER


Malzemeler;
3 adet oda sıcaklığında yumurta
7-8 dal  maydanoz
Bir yemek kaşığı tepeleme mayonez
Üç küçük parça havuç
Bir çay kaşığı ezmesi
İki yemek kaşığı lor peyniri


Yapılışı;
Yumurtalar haşlanır ve üst kısmından bir parça düzgünce kesilerek, şapka olmak üzere bir kenara ayrılır. Yumurta sarıları dikkatlice çıkartılarak bir kaseye alınır. Mayonez, peynir ve yumurta sarıları ezilerek püre haline getirilir. Yumurtalarımızın içine doldurulur. Zeytin ezmesiyle göz yapılıp, havuçlarla burun oluşturularak, yumurtadan kestiğimiz küçük parça şapka olarak kullanılır. Yumurta sevmeyen çocuklarınıza bile denemesine vesile olacak şık bir tarif.

Afiyet olsun.




30 Aralık 2021 Perşembe

VİŞNELİ CEVİZLİ BROWNİ TARİFİM

VİŞNELİ CEVİZLİ BROWNİ TARİFİM


Sevgili kuzenlerimle, mutlu bir pazar kahvaltısında buluştuk. Bir gece önce kek yapmaya karar verdiğimde, aniden browniye dönüşen tarifimle işe koyuldum. Keki hazırlayıp fırına attığımda, saatlerden gece yarısı, çok güzel bir sürprizle karşılaştım. Kilerimde kalan son kakaoyu bir yemek kaşığı kalana kadar, kekime harcamıştım. Ani bir enerji düşüklüğünden sonra, vişnelerimden kalan suları, oğlumun kakaolu nesquikini ve son bir kaşık kakaoyu karıştırarak, nefis bir sos elde ettim. Yaparken acabalarla boğoşurken, eşimin; "merak etme nefis olacak" söylemleriyle biraz da olsa rahat ettim. Ertesi gün herkesin beğenisiyle çok rahatlayarak, artık yeni tarifim bu olmalı dedim. Gelelim tarifin detaylarına;

Malzemeler;
Yazdan, kış hazırlıkları için  derin dondurucuma koyduğum vişneler
 Keki için;
3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 paket kakao
1 çay kaşığı karbonat
150 g iri parçalanmış ceviz
300 g vişne, ( Suları sosu için kullanılacak )( Yazdan derin dondurucuya atmıştım )

Sosu için;
Vişnelerimizden kalan sular
3 yemek kaşığı nesquik
1 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı oda sıcaklığında süt

Yapılışı;

Şeker ile yumurta, güzelce çırpıldıktan sonra ceviz ve vişne dışındaki tüm malzemeler ilave edilerek tekrar çırpılır. Ceviz ve çekirdeklerinden ayrıdığımız vişneler ilave edilerek, karıştırılır. Yağlanan borcama (uzunca bir borcam tercih ederseniz daha güzel olur) boşaltılarak, borcamın tamamını kaplanması sağlanır. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında bir saat kadar pişirilir. Bir kürdan batırılıp, kürdana kek yapışmadıysa fırından çıkartılıp, 7-8 dakika dinlendirilir. Bu sırada sos malzemeleri bir kapta karıştırılıp, kekimiz dilimlenir. Bir kürdan yardımıyla keklerin üzerleri delinir, hazırladığımız sosumuzdan eşit miktarda her yerine dökülür. Soğuduktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.