26 Temmuz 2022 Salı

PROFİTEROL TARİFİM

PROFİTEROL TARİFİM


Malzemeler;
Hamuru için;
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
100 g tereyağı
1,5 su bardağı su
1 fiske tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker

Kreması için;
3 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya

Çikolata sosu için;
2,5 su bardağı süt
2,5 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 adet yumurta

Yapılışı;
Öncelikle hamurunu hazırlıyoruz. suyu tencereye alırız. Su kaynamaya başlarken, tereyağını ilave ederiz. Tereyağımız eridikten sonra, un, tuz ve şekeri ilave ederek hızlıca karıştırırız. Karıştırmaya ara vermeden, un kokusu gidene kadar, yaklaşık üç, dört dakika karıştırmaya devam ederiz. Kenara alıp soğumasını bekleriz.






Kremanın tüm malzemeleri, vanilya dışında bir tencereye alınarak blender yardımıyla iyice karıştırılır. Ocağa alınarak, kaynayıp göz göz olana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuyan kremamıza vanilya ilave edilerek iyice karıştırılır ve beklemeye alınır.







 Çikolata sosu için, tüm malzemeler yine bir tencerede buluşarak, blender yardımıyla iyice karıştırılır. Ocağa alınır, sürekli karıştırılarak yine göz göz olana kadar pişirilir. Sonrasında bir kenara alınarak soğumaya bırakılır.










 Soğuyan hamurumuza bir yumurta  ilave edilir ve hamur iyice yoğurulur. Sonrasında aynı işlem ikinci yumurta, üçüncü yumurta ve dördüncü yumurta için uygulanır. Hamur iyice yoğurularak elimize yapışan bir hamur elde edilir.








10-15 dakika kadar dinlendirdiğimiz hamurumuzdan, tatlı kaşığı yardımıyla cevizden az küçük parçalar alınıp, yağlı kağıt yada yağladığımız tepsiye kabarma miktarı düşünülerek dizilir. 180 dereceye ayarladığımız soğuk fırına konulur, kabarıp hafif pembeleştiği anda fırın kapatılır. Yaklaşık 25 dakika kadar süren bu işlem den sonra fırın kapağı açılmaz 7-8 dakika beklenir. Tepsi fırından çıkarılır 20 dakika dinlendirilir. 


Pişirdiğimiz hamurlardan bir tane alınarak enlemesine ikiye kesilir, hazırladığımız krema bol miktarda içine doldurulur. Bu şekilde servis tabağına dizilir. Üzerine hazırladığımız çikolata sosu dökülerek servis edilir.








Afiyet olsun.

22 Temmuz 2022 Cuma

SİHİRLİ DOMATES

SİHİRLİ DOMATES

Sevgili arkadaşlar ben yaklaşık 3 yıldır Ağustos ayının sonuna doğru İndirimin olduğu günlerde ucuza domates alıp bu gördüğünüz, güzel, aynı zamanda nefis ve yemek yapma sürenizi çok kısaltan sihirli domateslerimi yaptım… Biraz meşakkatli olmakla birlikte çok zevkli ve kolay bir iş…
              
Yapmamız gereken;  Domatesleri güzelce yıkayıp üzerlerini örtecek şekilde kaynar su ilave etmek, beş dakika kadar beklettikten sonra domatesleri soymak. Kaynar suda bekletilen domatesler göreceksiniz ki kolayca soyulacaktır.   Sonraki İşlemimiz Domatesleri doğrayıp rondodan geçirmek olacaktır…  Rondodan geçirilen domatesler,  bir tencereye alınarak pişmeye bırakılacaktır. Ben kendi usulüme göre biraz uzunca pişiriyorum… 15 Kilo domatesi yaklaşık 1 saat kadar pişirip üzerine biraz sızma zeytinyağı, biraz tuz, biraz şeker ilave edip 10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatmadan, önceden hazırladığımız kavanozlara nerdeyse taşacak şekilde doldurup bu arada kavanozu tuttuğunuz elinizde kalın bir havlu olsun,  keza eliniz yanar.  Domates doldurduğunuz kavanoları sıkıca kapatıp kalın bir sofrabezi yada benzeri kalın ve büyükçe bir örtünün üzerine ters bir şekilde yerleştiriyoruz… Bu şekilde domatesler bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz. Sonra hiç kımıldatmadan örtü ile üzerlerini sarıyoruz bu şekilde soğuyana kadar yaklaşık 24 saat kadar, daha fazlada olabilir bekletiyoruz... Bu süreyide tamamladıktan sonra yine kavanolar TERS olacak şekilde kilerimize kaldırıp bütün kış Afiyetle yiyoruz…

Not: Buzdolabına kaldırmanıza gerek yoktur…

Sivri Domatesi tercih ederseniz daha kıvamlı ve lezzetli olur.

20 Temmuz 2022 Çarşamba

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır ?



Evde Yoğurt Nasıl Yapılır ?
Evvela iyi bir sütçü bulunur ;  Genelde bütün semtlerde dolaşan sütçüler vardır yada bazı marketler sipariş üzerine özel günlük süt getirirler. Sütümüz güzelce kaynatılır  ;  Kaynamaya başladıktan sonra 7-8 dakika daha kaynatmakta fayda vardır. Sütü ocaktan alırız.  Sonra süt serçe parmağımızı yakar yakmaz bir ısıya geldiğinde Miktarına göre mayalama işlemine başlarız.










 Örneğin ; 2 Lt. süte 2-3 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek homojen bir şekilde dağılmasını sağlarız . Sıcak bir masa örtüsü veya benzer bir örtü ile sarıp 3-4 saat hiç dokunmadan mayalanmaya bırakırız. Sonra üzerini açıp  kapağı açık bir şekilde buzdolabında 24 saat hiç ellemeden bekletiriz. Artık yoğurdumuz afiyetle yemek için hazırdır…



15 Temmuz 2022 Cuma

ETLİ TAZE FASULYE TARİFİM

ETLİ TAZE FASULYE TARİFİM 



Sevgili arkadaşlar , bu seferde sizlerle , etli taze fasulye tarifimi paylaşmak istedim . Ailece çok severek yediğimiz bu tarif , tadına doyamayacağınız lezzette . 

Malzemeler ;
1,5 kg taze fasulye
400 gr et sote ( dana )
2 adet kuru soğan
3 adet domates (haırladığımız ortaboy kışlık kavonoz domateslerinizden kullanabilirsiniz.) 
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sızma zeytin yağı
tuz

Hazırlanışı ;
Fasulyeleri ayıklamadan  önce yıkıyoruz

Sirkeli suda bekletiyoruz


Süzülürken

Diğer malzemeler

Soğanlar doğranır ve malzemeler karıştırılır

Buluşma vakti






Pişmeye hazırlar

Eğer benim gibi vaktiniz varsa birkaç saat dinlendirin


Şeker ilave edilir

Çok az su ilave edilir

En az 45 dakika pişmeli

Afiyet olsun