28 Haziran 2022 Salı

LİMONLU CHEESECAKE

LİMONLU CHEESECAKE



Yakışıklı oğlumun isteği üzerine, ilk kez denediğim limonlu cheesecake çalışmam, sevgili eşim ve oğlum tarafından, başarılı bulundu. Bende sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler:

Tabanı;
2 paket burçak bisküvi
100g tereyağı

Kreması;
400g labne peyniri
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya


2 adet limon kabuğu rendesi
Yarım su bardağı yoğurt

Limon sosu;
50g tereyağı
1 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı toz şeker
1 çay bardağı limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı nişasta

Tabanın Yapılışı:
Bisküviler un haline gelene kadar ufalanır, 100g tereyağı ile buluşur, tabana mümkünse kelepçeli bir tabana, güçlü bir şekilde bastırılarak yayılır ve buzdolabına konulur.







Kremasının Yapılışı
Yumurtalardan birinin sarısını ayırarak, diğar yumurtalar bir su bardağı şeker ilavesiyle çırpılır. Sonrasında, 4 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı mısır nişastası, 1 paket vanilya, limon kabukları rendesi, 400g labne ve yarım su bardağı yoğurt ilave edilerek akışkan bir krema kıvamına gelene kadar çırpılır. 













Buz dolabına koymuş olduğumuz taban çıkarılarak, üzerine kremamız dökülür. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında, 40-45 dakika pişirilir. Büskivinin ve kremanın çatlamaması için, fırının alt bölümüne, bir tepsi içinde su konulur. Fırın kapağı hafif açılarak, cheesecakemiz burada soğumaya bırakılır.

Limon Sosu;
Malzemelerin tümü cam bir kasede karıştırılır. Homojen bir hale getirilir. Ben mari usulüyle pişirilir ( bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. Suyun üzerine limon sosumuzun olduğu kaseyi oturtuyoruz ) . Limon sosumuz ılınmaya bırakılır. Ilındıktan sonra fırında soğumuş olan  cheesecakemizin üzerine soumuz dökülerek buzdolabına kaldırılır. En az 6 saat bekledikten sonra servise hazırdır.

















Afiyet olsun


Not: Bana kalırsa yağlı kağıt kullanmayın, kalıbı yağlayın. Keza sunum istenilen şıklıkta olamıyor.



26 Haziran 2022 Pazar

KETE TARİFİ

KETE TARİFİ


Malzemeler;
250g katı yağ ( 170g tereyağ, 80g margarin )
1,5 su bardağı sıvı yağ ( zeytin yağı riviera da olabilir.)
4 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tuz
40g'lık bir paket yaş maya
Şeker ( tatlı kete yapmak isterseniz miktarı en az 4  yemek kaşığı olmalı )
Aldığı kadar un
İç harcı için kullanılmak üzere 5 su bardağı un 

Yapılışı;

Evvela iç hazırlanır



 5 su bardağı un ile 1,5 su bardağı sıvı yağ, karıştırılır, orta ateşte hafif rengi dönüp, çiğ un kokusu gidene kadar kavrulur. Şekerli kete yapılacaksa, şeker ilave edilip, az miktar tuz ile iç harcımız karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Hamurun hazırlanışı;















Hamuru yoğuracağımız kaba, bir paket yaş maya ufalanır, oda sıcaklığında beklettiğimiz 4 su bardağı süt ile eritip ılınmaya bıraktığımız tereyağı ve margarin karışımı buluşturularak, mayamız ezilir. 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve yeterli miktarda un eklenir, karışım yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun yumuşak olması önemlidir. Yaklaşık bir saat kadar mayalanmaya bırakılır. Bu süre içinde hamurumuz kabarıp, hacmi iki üç misli artacaktır. 

Yapılışı;

Ketemizin hamurunu açmaya hazırlık
Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler kopartılır
Temiz bir tepsiye dizilir



Üzeri temiz bir bezle örtülür

Tepsiye ilk koyduğumuz hamurdan başlayarak açılır

Bir milim inceliğinde olmalıdır
Hamurun bir kenarı katlanır, üzerine kavurduğumuz iç konur 


Resimdeki gibi katlanır

Rulo şeklinde yuvarlanır

Gül böğreği şekli verilerek, ucu alta getirilir

Elimizle inceltilir

Tepsiye yağlı kağıt konulur yada yağlanır

Tepsiye dizilir ve yarım saat üstü örtülerek bekletilir

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına konur

25 dakika kadar pişirilir
Afiyet olsun