25 Aralık 2021 Cumartesi

TİRAMİSU TARİFİM

      TİRAMİSU TARİFİM



Tiramisu yapmak ama orjinaline en yakınını yapmak. Kendi damak tadımızı da unutmadan en doğru tiramisu tarifini arayıp bulmak ve peşinden olmazsa olmazı mascarpone peynirini araryıp arayıp bulamamak !  En sonunda yaptığı yürüyüşler sırasında tesadüfen bir markette bulmak (Gimpaş Suadiye ). Bana kalırsa labne peynirinin suyumu çıktı? Mascarpone dediğimiz peynir 200 gramlık ambalajlarda 27 Tl'ye ücretlendirilen oldukça pahalı bir peynir çeşidi. Ama ben yıllardır yaptığım tiramisu tarifimi  sizlerle paylaşacağım için daha özel bir tarif olması açısından, orjinaline uygun ama yinede kendi tarifimi de katarak bir tiramisu hazırladım. Umarım beğenirsiniz afiyet olsun.   
  
Malzemeler;

Yarım kilo mascarpone 
2,5 su bardağı süt
2 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
200 g'lık 2 paket kedi dili
2 kahve fincanı kahve aromalı likör
2 yemek kaşığı nescafe
2,5 su bardağı kaynamış ılık su
1 yemek kaşığı Türk kahvesi
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı;
Kıremayı pişireceğiimiz tencereye 2 yumurta kırılır, toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Un ve süt ilave edilerek, blander yardımı ile güzelce çırpılır. Orta ateşte kaynayıp göz göz olana kadar pişirilir. Sürekli olarak karıştırmayı da unutmamamız gerekir. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır. Diğer taraftan kedi dillerimizin hazırlığı başlar. 

Hazırlanışı; 
Yayvan ama derin bir kaba, iki yemek kaşığı nescafe, kaynamış ılınmış su ve iki kahve fincanı kahve likörümüz ilave edilerek karıştırılır. Kedi dillerimiz bu karışıma önlü arkalı batırılıp hemen çıkarılarak geniş bir borcama hepsi için aynı işlem yapılarak sıra sıra dizilir. Dikkat edeceğimiz husus, kedi dilleri çok hassas olduğundan kısa sürede batırıp çıkarılması gerekir. İlk sıra tamamlandıktan sonra, soğumuş olan kremamıza mascarpone peynirimizi ekleyerek, güzelce karıştırdığımız, homojenleştirdiğimiz kremamızın yarısını dizdiğimiz katın üzerine eşit miktarda yayarız. Üzerine ikinci sıra kedi dillerimizi aynı işlemleri tekrar ederek dizeriz. Kalan kremayı dizdiğimiz kedi dillerimizin üzerine eşit miktarda yayarız. Üzerine, kahve ve kakao'yu karıştırıp süzgeç yardımıyla serperiz. Buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.



























12 Aralık 2021 Pazar

KAKAOLU KEK

KAKAOLU KEK



Malzemeler;
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı kakao
1 limon kabuğu rendesi



Yapılışı;
Yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpılır. Yağ ve süt ilave edilerek tekrar çırpılır, sırasıyla un, kabartma tozu, vanilya ve rendelenmiş limon kabukları konularak biraz daha karıştırılır. yağlanmış kek kalıbına bir su bardağı arta kalacak şekilde boşaltılır. Kalan karışımımıza kakaolar ilave edilerek, homojen bir karışım elde edilerek, kalıbımızın üzerine ilave edilip, 175 derece fırında, kabarıp üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.






27 Ekim 2021 Çarşamba

ŞEKER HAMURUNDAN KURABİYELER

ŞEKER HAMURUNDAN KURABİYELER





Malzemeler :
250 g tereyağı
240 g pudra şekeri
2 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
350-400 g un
1 çay kaşığı karbonat ( hiç koymasanız da olur )
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı zencefil
1 limon kabuğunun rendesi
Farklı renklerde şeker hamurları
Şeker hamurlarını açmak için nişasta
Şeker hamurlarını kurabiyelere yapıştırmak için bal 



Yapılışı :
Pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağımız, mikserle iyice çırpılır. 350 g un elenerek ilave edilir. İki adet yumurtamız kırılarak, tarçın, zencefil ve karbonat ta ilave edilerek yoğurulur. Dilerseniz limon kabuğu rendesi de ilave edebilirsiniz. Hamur elimize yapışıyorsa, azar azar un ekleyerek elimizin üstünü değdirip yapışmadığında un eklemeyi kesip, tekrar yoğurarak elde ettiğimiz hamurumuz 3-4 parçaya ayrılıp, farklı buzdolabı poşetleri yada strec filme sarılarak buzdolabında otuz dakika bekletilip, şekillendirmeye geçebiliriz.

Beklettiğimiz hamurların bir parçasını alarak, yağlı kağıt üzerinde merdane yardımıyla, 4 mm kalınlığında açılarak ( açmakta olduğumuz hamurumuz iki yağlı kağıt arasında olursa çok daha rahat ve düzgün açılır. ) dilediğimiz kalıplarla kesilip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralıklarla dizilir. 165 derecede ısıtılmış fırınımızda maksimum 15 dakika pişirilip, hemen fırından çıkarılarak spatula yardımı ile çıplak fırın teli üzerine alınarak soğuması ve sertleşmesi beklenir. ( Fırından yeni çıkan kurabiyelerimiz, fazlasıyla yumuşak olacaktır. Çok dikkatli bir şekilde tel üzerine yerleştirilmesi gerekir. )

Gelelim en eğlenceli kısmına

Şeker hamuru ile kaplama;
Şeker hamurlarımız, nişasta serptiğimiz tezgahın üzerine alınarak, merdane yardımıyla ince bir şekilde açılır. Kalıp yardımı ile kesilerek, kurabiyelerimize fırça yardımı ile bal sürülerek üzerine şeker hamurlarımız itinalı bir şekilde yerleştirilerek elimizin ayasıyla düzeltilerek dilediğimiz şekillerde hazırlanır. Artık bundan sonrası tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Kolay gelsin, afiyet olsun.  






































14 Ekim 2021 Perşembe

PALMİYE KURABİYESİ

PALMİYE KURABİYESİ
 
 
Malzemeler
 
 
 
9 adet milföy hamuru
1,5 su bardağı toz şeker
2 adet mandalina kabuğu rendesi ( isteğe bağlı )

 
Yapılışı
 
Milföylerimiz oda ısısında yumuşayana kadar bekletilir. Dilersek toz şekerlerimizin içine mandalina kabuğu rendesi eklenerek tezgahımıza yarısı serpiştirilir. Milföy hamurlarımız şekerlerin üzerine 3x3 şeklinde, çok az bir miktar birbirlerinin üzerine gelecek şekilde dizilerek, kalan toz şekerimiz bol miktarda, milföylerimizin üzerine eşit bir şekilde yayılır. Elimizle yada merdane yardımı ile bir miktar açılarak fotoğraflarda da görüldüğü gibi her iki yandan ortaya rola yapılarak sarılır. Sardığımız rulomuz bir parmak kalınlığında kesilerek parmaklarımızla bastıraıp inceltilerek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizilir. 200 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda kızarana kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.