12 Ağustos 2023 Cumartesi

ÇİLEKLİ PARFE

ÇİLEKLİ PARFE TARİFİM


Malzemeler

1 lt süt
1,5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket labne ( 200 g'lık )
1 adet yumurta
Yarım kilo çilek
2 paket vanilya
1 çay kaşığı toz zencefil
Ayrıca 2 - 3 yemek kaşığı toz şeker
1-2 paket kakaolu büskivi ( Borcamın büyüklüğüne bağlı )

Yapılışı

Kremamızı pişireceğimiz tenceremize; un, toz şeker, yumurta, zencefil ve süt'ü koyarak, blanderdan geçiririz. Orta ateşte kaynayıp göz göz olana kadar pişirerek ocağı kapatırız. Büskivileri borcama dizeriz. Ilınan kremamıza labne ve vanilyalarımız ekleyerek, tekrar blenderdan geçirip, büskivilerimizin üzerine eşit miktarda dökeriz. Yıkadığımız çileklerin yarısını robota alarak, 2-3 yemek kaşığı toz şeker ilavesiyle püre haline gelmesini sağlarız. Püremizden bir kaç kaşık kremamızın üzerine damlatarak, üzerini streç filmleyerek buzdolabına kaldırırız. Servis yaparken, tam çileklerimiz ve çilek püresiyle şıklaştırıp sevdiklerimize sunarız. 

Afiyet olsun







Deniz Börülcesi Salamurası Pratik Tarifi

Deniz Börülcesi Salamurası, mezesi pratik tarifi

10 Ağustos 2023 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Malzemeler:
1 kg ayıklanmış barbunya
3 adet domates
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
Tuz (miktarı damak tadınıza göre)
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım limon
Su
Süslemek için maydonoz.

Yapılışı:
Domatesler ve soğan rendelenir, sarımsak küçük küçük doğranır. Ayıklanmış ve yaklaşık beş dakika kaynatılmış barbunyalar süzülüp tencereye ilave edilir. Üzerine zeytin yağı, şeker, tuz ve biber ilave edilip üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir. Üzerine limon sıkılır. Suyunu çekene kadar önce yüksek ateş, sonra kısık ateşte pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Not: Piştiği tencerede soğutulursa daha lezzetli olur.

Servis tabağına alınıp, maydonozla süslenir.

Afiyet olsun.

9 Ağustos 2023 Çarşamba

SEMİZOTU SALATASI

SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler

1 demet semizotu
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
tuz
kırmızı pul biber
Birkaç adet çeviz


Yapılışı

Semizotlarımızı köklerinden ayırıp, iyice yıkarız. Yıkadığımız semizotlarımızı servis  yapacağımız tabağımıza alırız. Dövülmüş sarımsaklarımızı bir kaseye alarak üzerine zeytin yağı, ceviz, tuz ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırırız. Semizotlarımızın üzerine karışımımızı ilave ederek, hafifçe karıştırıp üzerine az miktarda pul biber serpip, cevizlerle süsleyip afiyetle yeriz.

Afiyet olsun








30 Temmuz 2023 Pazar

AŞURE

AŞURE TARİFİM


Malzemeler;
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasulye
300 g kuru incir
300 g kuru kayısı
300 g kuru sarı üzüm
100 g kuş üzümü
60 g çam fıstığı
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet portakal kabuğu rendesi
20 adet karanfil
1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı pirinç
2 kg toz şeker
4 su bardağı süt

Üst süslemesi için;
2 adet iri nar
70 g fındık
70 g Antep fıstığı ( kabukları ayıklanacak )
50 g dövülmüş Antep fıstığı
70 g ceviz ( 4-5 saat önceden suya konulacak, ara sıra suyu değiştirilecek )
Dilerseniz tarçın

Yapılışı;

Bir gece önceden buğdayımız, büyükçe bir tencerede 6-7 su yıkanıp süzüldükten sonra, üzerine bol miktarda su ilave edilerek, ocağa alınıp 7-8 dakika kaynatılır. Kapağı kapatılıp, kalın bir örtüyle yoğurt mayalar gibi sarılarak, sabaha kadar bekletilir. Fasulye ve nohutumuz da aynı gece yıkanıp, ayrı ayrı tencerelere alınarak, 15-20 dakika kadar kaynatılır. Kapakları kapatılıp, sabaha kadar beklemeye alınır.  

Nihayet sabah oldu, aşure yapma vakti geldi çattı. Nohut ve fasulyelerimizi yumuşayana kadar haşladık, nohutlarımızın kabuklarını soyarak bir kenara aldık, üzüm, kuş üzümü, dut, ceviz yıkanarak ayrı ayrı kaplara konulur, üzerlerine su ilave edilir ve beklemeye alınır.

Buğdayları, bir kez daha yıkayarak, daha büyük bir çelik tencereye alırız. Üzerine, 8-10 parmak geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınıp, önce orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak, uzunca bir kaynama ve pişirme işlemine başlarız. Buğdaylarımızın üzerine  bir çay kaşığı tuz ilave ederiz .  Pişirme işlemi esnasında sürekli olarak, kaynar su bulundurmalıyız. Buğdaylarımız suyla özdeşleşmeye başladığında, bir kahve fincanı pirincimiz yıkanarak, buğdaylarımıza ilave edilir. Diğer bir ocakta kaynattığımız karanfillerin sularını süzgeç yardımıyla, buğdayımıza ilave ederiz. Süzüldükten sonra karanfillerimizi tekrar cezveye alarak üzerine kaynar sudan ilave edip kaynatırız. Karanfilin aroması kaynamakta olan suya geçerek aşuremize hoş bir koku verecektir. Buğdayımız suyunu çektikçe bu sudan buğdayımıza ilave ederiz. Pişirme işlemimiz kısık ateşte yaklaşık iki - üç saatimizi alacaktır. Ara sıra kaynar su ilave etmemiz çok önemlidir. İki-üç saatlik pişirme işlemi sonucunda malzemelerimizi teker teker ilave etmeye başlayabiliriz. 

Ben ilk olarak nohutları ilave edip, sırasıyla yıkayıp küçük küçük doğradığım kuru kayısı, çam fıstığı, fasulye, sarı üzüm, portakal ve limon kabuğu rendesi, bir tatlı kaşığı zencefil rendesi ilave ederek, tahta kaşığımla, tencerenin dibine çok değdirmeden karıştırdım . Karıştırma işlemimizi sık sık tekrar ederiz ki lezzetler bir birine geçsin.

5-10 dakika kadar daha kaynattığımız aşuremizin içine, sırasıyla, dut, küçük küçük parçaladığımız cevizler, kuş üzümü,küçük küçük doğradığımız incirleri de ilave ederek yavaşça karıştırıp, homojenleşmesini sağlarız. Kaynama derecesine yakın sütümüzü, aşuremize yavaş yavaş ilave edip karıştırırız. Aşuremiz bir kaç dakika kaynadıktan sonra, şekerimizi üç seferde ve sürekli karıştırarak ilave ederiz. Bu arada eğer su miktarı gözünüze az görünürse, ekstra süt ilavesiyle ayarlamasını yapabilirsiniz . 5-10 dakika kadar kaynadıktan sonra altını kapatıp, kapağını kapayarak dinlenmeye alırız. 15-20 dakika beklettikten sonra kaselere boşaltıp bir süre bekleyip ılındıktan sonra , üzerleri zevkimize göre, malzemelerimizle süslenir. 

Aşuremiz komşularımıza ve sevdiklerimize dağıtmaya hazırdır. Afiyet olsun. 
(Bu ölçülerle yaptığınız aşureniz, 45-50 kase çıkacaktır. )