26 Haziran 2022 Pazar

KETE TARİFİ

KETE TARİFİ


Malzemeler;
250g katı yağ ( 170g tereyağ, 80g margarin )
1,5 su bardağı sıvı yağ ( zeytin yağı riviera da olabilir.)
4 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tuz
40g'lık bir paket yaş maya
Şeker ( tatlı kete yapmak isterseniz miktarı en az 4  yemek kaşığı olmalı )
Aldığı kadar un
İç harcı için kullanılmak üzere 5 su bardağı un 

Yapılışı;

Evvela iç hazırlanır



 5 su bardağı un ile 1,5 su bardağı sıvı yağ, karıştırılır, orta ateşte hafif rengi dönüp, çiğ un kokusu gidene kadar kavrulur. Şekerli kete yapılacaksa, şeker ilave edilip, az miktar tuz ile iç harcımız karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Hamurun hazırlanışı;















Hamuru yoğuracağımız kaba, bir paket yaş maya ufalanır, oda sıcaklığında beklettiğimiz 4 su bardağı süt ile eritip ılınmaya bıraktığımız tereyağı ve margarin karışımı buluşturularak, mayamız ezilir. 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve yeterli miktarda un eklenir, karışım yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun yumuşak olması önemlidir. Yaklaşık bir saat kadar mayalanmaya bırakılır. Bu süre içinde hamurumuz kabarıp, hacmi iki üç misli artacaktır. 

Yapılışı;

Ketemizin hamurunu açmaya hazırlık
Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler kopartılır
Temiz bir tepsiye dizilir



Üzeri temiz bir bezle örtülür

Tepsiye ilk koyduğumuz hamurdan başlayarak açılır

Bir milim inceliğinde olmalıdır
Hamurun bir kenarı katlanır, üzerine kavurduğumuz iç konur 


Resimdeki gibi katlanır

Rulo şeklinde yuvarlanır

Gül böğreği şekli verilerek, ucu alta getirilir

Elimizle inceltilir

Tepsiye yağlı kağıt konulur yada yağlanır

Tepsiye dizilir ve yarım saat üstü örtülerek bekletilir

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına konur

25 dakika kadar pişirilir
Afiyet olsun







23 Haziran 2022 Perşembe

SARMA LOKUM

LOKUM TATLISI
Bu tatlıyı ilk olarak sevgili arkadaşım Erendiz'de yediğimde, lezzetinin beynime kadar zıpladığı ve anında tarifini istediğim, aynı gün tarifi uygulayarak iyi bir sonuç elde ettiğim şahane ötesi bir tat. Birilerinden duyupta uyguladığım tariflerin çok iyi sonuç vermediği, oldukça sık başıma gelen bir olaydı. Sevgili arkadaşım Erendiz'e ayrıca buradan çok teşekkür ediyorum. İlk denememde herkesin beğenerek yediği ve nasıl bir şey bu! diye tepki gösterdiği hem kolay hemde çok şık, davet sofralarının kraliçesi diyebileceğim, bir iki küçük ilave yaparak kendime göre bir uygulama seçtiğim tarif. Deneyin sizde beğeneceksiniz, şimdiden afiyet olsun ...

Malzemeler;
1lt süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 paket vanilya
1,5 çay kaşığı zencefil
2-3 parça dövülmüş damla sakızı
 Kremşanti için malzemeler;
1 su bardağı soğuk süt
1 paket krem şanti ( Paketin içindeki iki pakette kullanılacak )
70-80 g hindistancevizi (tozu)
50 g (isteğe bağlı) dövülmüş antepfıstığı


Yapılışı;
Unla tereyağını 2-3 dakika kavuruyoruz. 1 lt sütü yavaşca ilave ederek, hızla karıştırmaya devam ediyoruz. 1,5 su bardağı toz şekerimizi de ilave edip, kaynayıp göz göz fokurdayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Bu aşamada zencefil ve damla sakızını da ilave edip iki dakika sonunda kapatarak uzunca bir borcam alıp içine, borcamın alt yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde hindistan cevizimizi serpiyoruz. Pişirdiğimiz kremamızı yavaşca hindistan cevizimizin üzerine eşit miktarda döküyoruz. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyarak iyice soğumasını sağlıyoruz. 

Krem Şantinin Hazırlanışı;
Bir su bardağı soğuk süt ile krem şantimizi iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Buz dolabına kaldırarak soğumasını bekliyoruz. 

Lezzet Kuşağının Birleşmesi;
Soğuttuğumuz malzemelerimizi birleştirme işleminde; Soğuyan kremamızın üzerine krem şantimizi eşit ve düzgün bir şekilde yayıyoruz. Streçleyip buz dolabına kaldırıyoruz. Servis yapacağımız zaman 4x10 cm şeklinde resimde de görüldüğü gibi keserek, dilerseniz dövülmüş antepfıstığı serperek küçük rulolar yapıp üzerine tekrar dövülmüş antepfıstığı süslemesi yapılarak servise sunuyoruz. Afiyet olsun.