19 Haziran 2023 Pazartesi

MANTARLI KREMALI ENGİNAR

MANTARLI KREMALI ENGİNAR


Malzemeler

4 adet enginar
Küçük bir kavanoz mantar
1 adet orta boy patates
1 adet büyük kuru soğan
2 adet domates rendesi
250 g kıyma
Sızma zeytin yağı
Yarım limon
1 demet dereotu
1 kase rendelenmiş kaşar
1 kutu krema
tuz, karabiber (dilediğiniz baharatlar )

Yapılışı

Soğanlar yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar sotelenir. Kıyma ilave edilerek tuz ve baharatlar eklenir, 5-6 dakika kavrulur. Rendelenmiş domates eklendikten sonra, mantar, patates ve enginar yıkanıp limonlanarak gelişi güzel doğranıp kıymamızın üzerine ilave edilir.  Yarım su bardağı su ilave edilerek, yaklaşık 15 dakika pişirilir. Bu aşamada krema ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılıp ocağımız kapatılır.

Yemeğimiz borcama boşaltır, üzerine yıkayıp ince ince doğradığımız dere otları serpiştirilerek, rendelenmiş kaşarlar da eklenir, 180 derecelik fırına konulup, kaşarlar pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.















12 Nisan 2023 Çarşamba

GÜLLAÇ VAKTİ

GÜLLAÇ VAKTİ

Ramazan sofralarımızın sevilen lezzetlerinden GÜLLAÇ; Osmanlıda halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve stoklarmış. Açılan yufkalar, havayla temas halinde olduğu için de kururdu. Halk yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyununda eklenmesiyle güllü aş ismini verdikleri tatlı ortaya çıkmış. 


Malzemeler
3 litre süt
1 kg toz şeker
3-4 yemek kaşığı gül suyu
400 gr - bir paket güllaç
Fındık, badem, dilerseniz meyve


Videolu anlatım





28 Şubat 2023 Salı

TUZLU MİNİK KURABİYELER

TUZLU MİNİKLER

Malzemeler;
150 g tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı mahlep
Yarım çay bardağı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı acı toz biber (kırmızı)
1,5 tatlı kaşığı sirke
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı çörek otu
2 yumurta ( beyazları hamurun içine, sarıları üzerine sürülecek)
600 g un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı;
Tüm malzemeler kurulardan itibaren bir kaba alınır, üzerine sırasıyla sirke, sıvı yağ, eritip ılıttığımız tereyağı, yumurta akları ile birlikte yoğun bir hamur elde edilir. Çok sert olmamalıdır. ( Hamuru toparlayamazsanız, yarım çay bardağı daha sıvı yağ ilavesiyle, toparlaya bilirsiniz. ) 15 dakika üzerini temiz bir bezle örtüp dinlendirilir. Yağlı kağıt serdiğimiz yada yağladığımız tepsiye, minik misketler yapıp yada istediğiniz şekli vererek dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 170 derecede ısınmış fırında 15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

























22 Şubat 2023 Çarşamba

HAMBURGER EKMEĞİ

   HAMBURGER EKMEĞİ TARİFİ

Sevgili arkadaşım, çok değerli komşum Heran'ın , tadına bakıp "RÜZGAR GİBİİİİİ" tanımlamasında bulunduğu ekmek;


Malzemeler:
7-8 su bardağı un
1 ortaboy patates ( haşlanıp püre yapılmış )
2 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
1 su bardağı ılık süt
Bir çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı toz şeker
100 g tereyağı ( eritilmiş )
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket yaş maya ( 42 g'lık )
Üzeri için susam ve 2 yemek kaşığı ılık süt


Yapılışı:
Üzeri için olanlar hariç, malzemeler kurulardan itibaren büyükçe bir yoğurma kabına alınır. Unumuzun ortası hafif açılarak mayamız ufalanır ve üzerine sıvılar ılık suyumuzdan başlayarak ilave edilip çok katı olmayan çokta cıvık olmayacak şekilde yumuşak bir hamur elde edilir. Püre haline getirdiğimiz patatesler de eklenip tekrar yoğurulur. Üzeri gevşek bir şekilde streçlenip, kalınca bir örtüyle sarılarak ılık bir ortamda bir iki saat bekletilerek kabarması sağlanır. Kabaran hamurumuz tezgah üzerine alınır.Hamurumuzdan, elimiz sıvı yağa batırılıp, mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak, resimlerde de gösterildiği gibi avucumuzun içi ve tezgahın üzerimde dairesel hareketlerle yuvarlanır. Oluşan yuvarlak hamur avuç içimizle hafifçe bastırılarak yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye bol aralıklarla dizilir. Üzeri tekrar streçlenerek 30-40 dakika kadar tepsi mayası gelmesi beklenir. Mayalanan hamurlarımızın üzerine fırça yardımıyla süt sürülüp susam serpilerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülerek dinlendirilen hamburger ekmeklerimiz aynı saniyede tüketilir. Afiyet olsun.