7 Temmuz 2022 Perşembe

ELMALI PASTA TARİFİ

ELMALI PASTA TARİFİ


MALZEMELER

Yarım paket katı yağ
Yarım su bardağı riviera sıvı yağ
Bir su bardağı toz şeker
Bir su bardağı yoğurt
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Birbuçuk çorba kasesi un

Üç adet orta boy elma
Bir tatlı kaşığı tarçın
Bir çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için pudra şekeri

Hazırlanışı

İç hazırlığı;
Elmalar soyulur, rendelenir

Pişirilir

Tarçın ve şekerle buluşur
Soğumaya bırakılır


Soğuması açısından ilk önce iç hazırlanır, elmaları rendeleyerek suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
Ocaktan almadan iki üç dakika önce tarçın ve toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz, üç dakika içinde suyunu çekmişse altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.

Hamurun hazırlanışı;








Hamur fazla yoğurulmaz

Bir kaba önce sıvı yağ, sonrasında sırayla katı yağ, yoğurt, şeker, un, vanilya ve kabartma tozu ilave ederek yoğrulur, kıvamı kulak memesinden daha yumuşakça olmalıdır.

 Elmayla hamurun buluşması;





















160 derecede 25-30 dakika üstü kızarmayacak şekilde pişirilir. 
160 derecede 25-30 dakika pişirilir
Soğumaya bırakılır

Pudra şekeri serpilir


Afiyet olsun





5 Temmuz 2022 Salı

NOKUL TARİFİM

KARADENİZİN İNCİSİ SİNOP'UN NEFİS NOKUL TARİFİ



Uzun zamandır sizlerle paylaşmak istediğim, Sinop'un meşhur lezzeti üzümlü, cevizli nokulunu nihayet sizlere aktarıyorum. Soğanlı, kıymalı bir çeşitide olan nokulun benim en sevdiğim şekli olan üzümlü cevizli tarifini en sonunda sizlere sunma fırsatı bulabildim, sonucundan çok memnun kalacağınız bu tarifi uygulamanızı tavsiye ederim.

Malzemeler;
8 su bardağı un
3 yumurta ( 1,5 yumurta sarısı üzerlerine sürmek için )
1,5 su bardağı sıvı yağ ( yarım bardak sıvı yağ, yufkaları yağlamak için )
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı toz şeker

İç malzemesi;
2,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2,5 su bardağı kuru üzüm
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tarçın


Yapılışı;
1,5 yumurta sarısı ayrıldıktan sonra, hamuru yoğuracağımız kaba yumurta ve şeker ilave edilerek bir güzel çırpılır. Yarım su bardağı sıvı yağ ( riviera kullanıyorum ) ayrıldıktan sonra, sırasıyla tüm malzemeler ( iç malzemeleri hariç ) yoğurma kabına boşaltılarak, ele yapışmayan güzel bir hamur elde edilir. Üzeri, temiz bir bezle örtülüp, hamurumuz yaklaşık 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurumuz, 5-6 eşit bezeye ayrılarak, üzeri tekrar örtülerek 5-6 dakika daha dinlendirilir. 
   Bu arada iç malzememiz geniş bir kaba, hepsi ilave edilerek karıştırılır. Bezeler ne ince, ne de çok kalın olacak şekilde oklava yada merdane yardımı ile açılır. Açılan yufkamız sıvı yağ ile güzelce yağlanır. İç harcımızdan bol miktarda, yufkamızın her yerine eşit bir şekilde yayılır. Yufkamız gül böreği yapar gibi rulo şeklinde sarılır. Bıçak yardımıyla 4-5 cm uzunluğunda verev kesilir. Tepsimize dizilerek her beze için aynı işlem tekrarlanır. En son üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, önceden 170 derecede ısınmış fırınımızda yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. 

Afiyet olsun.