23 Haziran 2022 Perşembe

SARMA LOKUM

LOKUM TATLISI
Bu tatlıyı ilk olarak sevgili arkadaşım Erendiz'de yediğimde, lezzetinin beynime kadar zıpladığı ve anında tarifini istediğim, aynı gün tarifi uygulayarak iyi bir sonuç elde ettiğim şahane ötesi bir tat. Birilerinden duyupta uyguladığım tariflerin çok iyi sonuç vermediği, oldukça sık başıma gelen bir olaydı. Sevgili arkadaşım Erendiz'e ayrıca buradan çok teşekkür ediyorum. İlk denememde herkesin beğenerek yediği ve nasıl bir şey bu! diye tepki gösterdiği hem kolay hemde çok şık, davet sofralarının kraliçesi diyebileceğim, bir iki küçük ilave yaparak kendime göre bir uygulama seçtiğim tarif. Deneyin sizde beğeneceksiniz, şimdiden afiyet olsun ...

Malzemeler;
1lt süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 paket vanilya
1,5 çay kaşığı zencefil
2-3 parça dövülmüş damla sakızı
 Kremşanti için malzemeler;
1 su bardağı soğuk süt
1 paket krem şanti ( Paketin içindeki iki pakette kullanılacak )
70-80 g hindistancevizi (tozu)
50 g (isteğe bağlı) dövülmüş antepfıstığı


Yapılışı;
Unla tereyağını 2-3 dakika kavuruyoruz. 1 lt sütü yavaşca ilave ederek, hızla karıştırmaya devam ediyoruz. 1,5 su bardağı toz şekerimizi de ilave edip, kaynayıp göz göz fokurdayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Bu aşamada zencefil ve damla sakızını da ilave edip iki dakika sonunda kapatarak uzunca bir borcam alıp içine, borcamın alt yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde hindistan cevizimizi serpiyoruz. Pişirdiğimiz kremamızı yavaşca hindistan cevizimizin üzerine eşit miktarda döküyoruz. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına koyarak iyice soğumasını sağlıyoruz. 

Krem Şantinin Hazırlanışı;
Bir su bardağı soğuk süt ile krem şantimizi iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Buz dolabına kaldırarak soğumasını bekliyoruz. 

Lezzet Kuşağının Birleşmesi;
Soğuttuğumuz malzemelerimizi birleştirme işleminde; Soğuyan kremamızın üzerine krem şantimizi eşit ve düzgün bir şekilde yayıyoruz. Streçleyip buz dolabına kaldırıyoruz. Servis yapacağımız zaman 4x10 cm şeklinde resimde de görüldüğü gibi keserek, dilerseniz dövülmüş antepfıstığı serperek küçük rulolar yapıp üzerine tekrar dövülmüş antepfıstığı süslemesi yapılarak servise sunuyoruz. Afiyet olsun.




















  

22 Haziran 2022 Çarşamba

SİLOR

SİLOR


MALZEMELER;

3 adet yufka ( çoğaltabilirsiniz )
Yarım kilo tavuk banfile
Yarım kilo yoğurt
50g tereyağı
3 diş sarımsak ( isteğe bağlı adedi artırılabilir )
Kırmızı biber
Pişirdiğimiz tavuğun suyu

YAPILIŞI;

Tavuk bonfileler bir miktar suda haşlanıp, didilir. Tavuk suyu soğumaya bırakılır. Sarımsaklar dovülerek yoğurda karıştırılır. Yufkalar rulo haline getirilip, dört parmak genişliğinde kesilir. Kestiğimiz yufkalar borcama dizilir ve 180 derece fırında pembeleşene kadar kızartılır. Fırından çıkarttığımız yufkalar 7-8 dakika dinlendirilir. Soğumuş olan tavuk suyumuz, yufkaların üzerine dökülür. Yufkaların üzerine tavuklar döşenir. Döşediğimiz tavukların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır. Tere yağı kızdırılıp, biraz kırmızı pul biber ilave edilerek silorumuzun üzerine dökülür.
Hem pratik, hem lezzetli ve tek başına bir öğün olabilecek yemeğimiz. Afiyet olsun.














19 Haziran 2022 Pazar

İRMİK HELVASI

İRMİK HELVASI

 

Malzemeler
2 paket irmik
2 paket yağ
50g dolmalık çam fıstığı
5 su bardağı süt
3 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker 

 ( 20 - 25 kişilik )



Yapılışı

Süt, su ve şeker bir tencereye konularak kaynatılır ve ocak kısılarak 5 dakika daha kaynamaya bırakılır.
Diğer tarafta;
2 paket yağ geniş ve büyük bir tencerede eritilir, dolmalık fıstıklar da eklenip 2 paket irmiğimiz ilave edilerek orta ateşte sürekli karıştırılarak istenilen renk elde edilinceye kadar pişirilir. Kaynattığımız şerbetimiz yavaş yavaş irmiğimize ilave edilerek, ocağın altı kısılıp 10 dakika kadar dinlendirilip servis edilir. 

Not: Şerbet çok itinalı ve azar azar irmiğimize ilave edilmeli ki üzerimize sıçrayıp kazalara sebep olmasın.

Afiyet olsun 







Tarçınla süsleyip servis edebilirsiniz