18 Ağustos 2022 Perşembe

KARPUZ PASTA

KARPUZ PASTA


Malzemeler ;
 
Keki için:
3 kahve fincanı un 
3 kahve fincanı toz şeker
3 yumurta
1 kahve fincanı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası
 
Kreması için:
4 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 kutu labne peynir
1 kutu krem şanti ( ikili paket ) bir su bardağı soğuk süt ile çırpılıp buzdolabında bekletilmiş.
1,5 çay kaşığı yeşil sıvı gıda boyası
1,5 çay kaşığı kırmızı gıda boyası
 
Kekimizi ıslatmak için 1 paket çilekli süt


Yapılışı;
 
Kekin hazırlanması;

Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpıldıktan sonra un, vanilya ve kabartma tozu ilave edilerek tekrar çırpılır. Kırmızı gıda boyası ve damla çikolatalar ilave edilerek çırpmaya devam edilir, yağladığımız yuvarlak bir kelepçeli kek kalıbına boşaltılarak 170 dereceye getirdiğimiz fırınımıza konulur. 40-45 dakika pişirildikten sonra fırınımızdan çıkartıp soğumaya bırakılır. 

Krema;
 4 yemek kaşığı unumuzu bir tencereye alarak üzerine süt ve toz şekerimizi ilave ederek kaynayıp göz göz olana kadar pişmesini sağlayıp altını kapatıp soğumaya bırakırız. 

Soğuyan kremamıza labne peynirimizi ve vanilyamızı ilave ederek mikserle güzelce çırparız. 1 su bardağı süt ile iyice çırpıp katılaştırdırdığımız ve buzdolabında soğuttuğumuz krem şantimizi de kremamıza ilave ederek tekrar mikserle iyice çırparız. Kremamızı biri birazdaha fazla olacak şekilde iki kaba böleriz. Fazla olan kremamıza kırmızı gıda boyamızı ilave ederek mikserle iyice çırparız. Az olan kremamıza ise yeşil gıda boyamızı ekleyerek mikserle güzelce çırpıp, her ikisinide buzdolabına kaldırıp yaklaşık bir saat kadar katılaşmasını sağlarız.


Sıra tüm malzemelerimizn birleşmesine geldi.
Öncelikle kekimizi enlemesine ikiye kesip, çilekli sütümüz ile her iki parçayıda da eşit miktarda ıslatırız. Resimde de görüldüğü gibi pastamızı sunacağımız servisin üzerine dört parça yağlı kağıt serip kekimizin bir parçasını üzerine yerleştiririz. Hazırladığımız kırmızı kremamızdan kekimizin üzerine yayarız. Üzerine damla çikolatalardan serpiştirerek ikinci katımızı üzerine kapatırız. Kekimizi kalan kırmızı kremamızla güzelce kaplayıp yaklaşık otuz dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra yeşil kremamızı pastamızın yan duvarlarına elimizden geldiğince düzgün bir şekilde sıvarız. Pastamızın üzerine damla çikolata serpiştirerek buzdolabında bir gece dinlendirdikten sonra servise sunarız.
 
Afiyet olsun.

Bu pastamın fikir kaynağı gulgunbozkurt.blogspot.com'a teşekkürlerimle































 


 


4 Ağustos 2022 Perşembe

BIÇIK TARİFİ

BIÇIK TARİFİ



Malzemeler:
1 kg un
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ ( ben riviera zeytin yağı kullanıyorum)
Yarım su bardağı su
50 g katı yağ (ben tereyağı kullanıyorum)
3 yumurta (birtanesinin sarısı üzerine sürülecek)
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı şeker
Miktarınca tuz 

Yapılışı;
Hamurumuzu yoğuracağımız kaba yumurtalar kırılarak tuz ilave edilip çırpılır, tüm malzemeler ilave edilerek çok fazla yoğurmadan bir hamur elde edilir. Orta büyüklükte bir borcama yağlı kağıt serilerek, hamurumuz boşaltılır, elimizle düzeltilerek, üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecede ısıttığımız fırında en az bir saat pişirilir, bu süre yeterli olmazsa bir on dakika daha bekletilir. Fırından çıktıktan sonra 1-2 saat dinlendirilerek servis yapılır. 
Afiyet olsun.














180 derece fırında en az bir saat pişirilir

1-2 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yenir

Afiyet olsun

27 Temmuz 2022 Çarşamba

ŞEFTALİ KURABİYESİ

ŞEFTALİ KURABİYESİ

Malzemeler;

Hamur malzemeleri;
150g tereyağı yada margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
Aldığı kadar un ( yumuşak, ele yapışmayan hamur )
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Dolgu kreması malzemeleri; 
3 su bardağı süt
1 adet yumurta 
Yarım su bardağından biraz fazla un
Yarım su bardağı toz şeker
Vanilya
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı toz badem
Ayrıca 20-25 adet kabuksuz badem
Bulabilirsek eğer şeftali esansı

Hamurları kaplamak için yaklaşık 20 çift ceviz kabuğu

Üst kaplaması için;
1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası
1 çay kaşığı sarı gıda boyası
1 su bardağı toz şeker
Şeftali yapraklarını oluşturmak için nane yada benzeri yaprak.  

Yapılışı;
Bir gece önceden oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağımızı, yoğurma kabına alarak üzerine pudra şekerimizi ilave ederiz, bir adet yumurta kırıp unumuzu ve diğer malzemelerimizi ilave ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ederiz. Üzerine bir bez örterek 15-20
 dakika kadar dinlenmeye alırız.
Bu arada dolgu kremamızı hazırlamak için bir tencere alırız. Vanilya, şeftali esansı ve kabuksuz bademler dışındaki tüm malzemeleri tencereye alarak blender yardımıyla tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlarız, karışımımız iyice homojen bir hale gelince ocağımızı açıp , sürekli karıştırmak suretiyle pişmesini sağlarız . Karışımımız göz göz olduğunda ocağımızı kapatıp soğumaya bırakırız. Soğuduktan sonra birkaç damla şeftali esansı ilave ederek vanilyayı da ekleyip blenderdan geçirerek kurabiyelerimizin pişmesini bekleriz.

Kurabiyelerin şekillendirilmesi;  Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar kopararak, yıkayıp kuruttuğumuz ceviz kabuklarımızın üzerlerini hamurumuzla kaplarız. Tüm malzemeler bitene kadar aynı işlemi hepsine uygulayarak, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak, ceviz içleri alta gelecek şekilde dizeriz. ( Bakınız resimler ) 170 derecede ısıttığımız fırınımızda 15-20 dakika kadar pişiririz. Fırından çıkar çıkmaz cevizlerin kurabiyelerimizden ayrılmasını sağlarız. Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra kremasıyla buluşma ve şeftali olma yolculuğuna başlaya biliriz.

Şeftali Boyutuna Geçiş;  Soğuyan krema ve kurabiyelerimiz buluşmak üzere hazırlar. Kurabiyelerimizden bir adet alarak, içini kremayla biraz boşluk kalacak şekilde doldururuz. Tüm kurabiyelerimize aynı işlemi uygulayıp, onlar bir kenarda beklerken, üç adet kase alarak bir tanesine bir bardak şeker boşaltırız, diğer kaselerden birine bir çay kaşığı kırmızı gıda boyası koyarak üzerine bir çay bardağı su ilave ederiz. Aynı işlemi sarı gıda boyamız içinde uygularız. Kurabiyelerimizden iki tanesini alarak ortalarına badem yerleştirmek suretiyle birleştirip, bir tarafını sarı gıda boyasına, diğer tarafını kırmızı gıda boyasına batırarak, şeker dolu kaseye koyarak şekerle kaplanmasını sağlarız. Tüm kurabiyelerimize aynı işlemi uygulayıp şeftalimizin son dokunuşlarını yapmak üzere servis edeceğimiz şık bir kaba alarak, şeftalinin yapraklarını oluşturarak sonlandırırız. Afiyet olsun.

Not: Boyama işleminde suya batırırken çok hızlı hareket etmeliyiz. Aksi taktirde şeftalilerimiz su çekerek dağılabilir.