5 Temmuz 2022 Salı

NOKUL TARİFİM

KARADENİZİN İNCİSİ SİNOP'UN NEFİS NOKUL TARİFİ



Uzun zamandır sizlerle paylaşmak istediğim, Sinop'un meşhur lezzeti üzümlü, cevizli nokulunu nihayet sizlere aktarıyorum. Soğanlı, kıymalı bir çeşitide olan nokulun benim en sevdiğim şekli olan üzümlü cevizli tarifini en sonunda sizlere sunma fırsatı bulabildim, sonucundan çok memnun kalacağınız bu tarifi uygulamanızı tavsiye ederim.

Malzemeler;
8 su bardağı un
3 yumurta ( 1,5 yumurta sarısı üzerlerine sürmek için )
1,5 su bardağı sıvı yağ ( yarım bardak sıvı yağ, yufkaları yağlamak için )
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı limon suyu
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı toz şeker

İç malzemesi;
2,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2,5 su bardağı kuru üzüm
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tarçın


Yapılışı;
1,5 yumurta sarısı ayrıldıktan sonra, hamuru yoğuracağımız kaba yumurta ve şeker ilave edilerek bir güzel çırpılır. Yarım su bardağı sıvı yağ ( riviera kullanıyorum ) ayrıldıktan sonra, sırasıyla tüm malzemeler ( iç malzemeleri hariç ) yoğurma kabına boşaltılarak, ele yapışmayan güzel bir hamur elde edilir. Üzeri, temiz bir bezle örtülüp, hamurumuz yaklaşık 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurumuz, 5-6 eşit bezeye ayrılarak, üzeri tekrar örtülerek 5-6 dakika daha dinlendirilir. 
   Bu arada iç malzememiz geniş bir kaba, hepsi ilave edilerek karıştırılır. Bezeler ne ince, ne de çok kalın olacak şekilde oklava yada merdane yardımı ile açılır. Açılan yufkamız sıvı yağ ile güzelce yağlanır. İç harcımızdan bol miktarda, yufkamızın her yerine eşit bir şekilde yayılır. Yufkamız gül böreği yapar gibi rulo şeklinde sarılır. Bıçak yardımıyla 4-5 cm uzunluğunda verev kesilir. Tepsimize dizilerek her beze için aynı işlem tekrarlanır. En son üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, önceden 170 derecede ısınmış fırınımızda yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. 

Afiyet olsun. 








































30 Haziran 2022 Perşembe

BAKLAVA TARİFİM

BAKLAVA TARİFİM

Malzemeler
1 paket baklavalık yufka
250 g tuzsuz tereyağı
100 g margarin
400 g dövülmüş antepfıstığı


Şerbeti için;
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
yarım limon

ŞEKER SUYLA BULUŞTU

KAYNAMAYA BAŞLADI

ILINIRKEN

Şerbetin hazırlanması çok kolay, şekerin üzerine suyu ilave ederiz. 15 dakika kadar kaynatırız. Yarım limon sıkıp 5 dakika kadar daha kaynatıp ılınmaya bırakırız.

PÜF NOKTASI Şerbet ılık olacak, baklava da fırından çıktıktan sonra 5-7 dakika dinlenecek, sonrasında şerbetle baklava buluşacak

Baklavamızı yapmaya başlayalım, öncelikle yağ ve margarinimizi bir cezvede eritip ılınmaya bırakıyoruz. Tepsimizi ılınmaya bıraktığımız yağımızla yağlıyoruz.  Tesimize üç adet baklavalık yufkalarımızı serip üzerini yağlıyoruz. Bu şekilde üç adette bir yağlayarak onbeş adetlik yufkamızı seriyoruz. Üzerine (ben antepfıstığı seçtim ) isteğimize göre dövülmüş ceviz veya çekilmiş antepfıstığı ile kalın bir kat oluşturuyoruz ( ben 300g antep fıstığı kullanıyorum ) ve tekrar üç adet yufkada bir yağlayarak onbeş kat oluşturuyoruz. Son katımızı da yağladıktan sonra dilimlemeye geçiyoruz ki en zor kısmı burası, çok keskin bir bıçak yardımıyla daha kolay kesebilirsiniz. Baklavamızı dilimledikten sonra kalan tereyağı margarin karışımımızı ısıtıp eşit bir şekilde üzerine döküyoruz. 180 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda, üzeri altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra 5-7 dakika dinlendirdiğimiz baklavamızın üzerine, ılınmış şerebetimizi döküyoruz. Şerbetini çekip soğuduktan sonra afiyetle yiyebiliriz. Servis yaparken üzerine antepfıstığı ile süsleyebilirsiniz.

YAĞI ERİTİRİZ

TEPSİYİ İNCE BİR KAT YAĞLARIZ

BAKLAVA HAMURUNU AÇARIZ

ÜÇER YAPRAK AYIRIRIZ

TEPSİYE SERERİZ

YAĞLARIZ

FISTIK YADA CEVİZ SERPERİZ


SON KATLAR

DİLİMLENİR

YAĞ GEZDİRİLİR

YAĞ GEZDİRİLİR

FIRINDA PİŞERKEN

PİŞTİLER

DİNLENDİLER

ŞERBETLE BAKLAVANIN BULUŞMASI


ŞERBETİNİ ÇEKERKEN

AFİYET OLSUN