31 Ocak 2023 Salı

TRABZON KURABİYESİ

TRABZON KURABİYESİ TARİFİM
 
 
 


Malzemeler

150g oda ısısında tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı mısır unu ( ince )
3 su bardağı buğday unu
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Yapılışı
 
Tereyağ , sıvıyağ ve tozşeker, krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır.
Kalan malzemeler ilkönce yumurta olmak üzere eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Buğday unumuz yeterli gelmezse, un ilave edebiliriz. 15 dakika dinlendirilip, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, elimizde yuvarlanıp yassı şekiller verilerek, yağlıkağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişirilir.
Dilerseniz piştikten sonra üzerine dövülmüş fındık serpe bilirsiniz. Mısırunu yeterli sarı rengi vermediği için, çay kaşığının ucuyla sarı gıda boyası ekledim.

Afiyet olsun.










 

KIYMALI KARNIYARIK BÖREĞİ

KIYMALI KARNIYARIK BÖREĞİ TARİFİM
 
 
 
 
Malzemeler
 
 
5 adet yufka
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 adet yumurta sarısı
 
İç harcı için malzemeler;
 
400 gr dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
3 adet domates rendesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, kırmızı biber
 
Yufkaları ıslatmak için;
 
2 su bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
( bir kap içerisinde karıştırılır)
 
Yapılışı
 
Tavaya soğanları yemeklik doğrayarak, kıymayı ilave ederiz. Sıvı yağımızı da ekleyip, bir adet sivri biber doğrayarak, malzemelerimizi, orta ateşte 10 dakika pişirdikten sonra üzerine domates rendesi ve tuzdan başlayıp diğer tüm baharatları ilave ederek 15 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatırız. Bu aşamada yıkayıp doğradığımız maydanozu ilave ederek harcımızı karıştırarak ılınmasını bekleriz.
 
Bir adet yufka tezgah üzerine serilerek, hazırlamış olduğumuz sıvı yağ ve su karışımı ile yufkanın yarısı ıslatılır. Islatmış olduğumuz kısma yufkamızın diğer bölümü kapatılr. Elde etmiş olduğumuz yarım ay şeklinde ki yufkamız.  Önce iki eşit parçaya, sonra dört ve isteğe bağlı olarak sekiz eşit parçaya kesilerek, her parça üzerine bir yemek kaşığı dolusu harcımızdan koyarız. Fotağraflarda da görüldüğü gibi katlanıp sarılarak, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürdüğümüz böreklerimizin ortasını bıçak yardımıyla çizeriz. Çizdiğimiz bölümlere domates ve biber dilimlerini yerleştirerek, 190 derece fırnda 45-50 dakika pişiririz.
 
Afiyet olsun
 













 


29 Ocak 2023 Pazar

PEYNİRLİ POĞAÇA

TAM BUĞDAY UNUNDAN PEYNİRLİ POĞAÇA

Malzemeler

2 yumurta ( sarılarından birtanesi üzerine sürülmek üzere ayrılacak )
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
3-4 su bardağı tam buğday unu ( kulak memesi kıvamında olacak kadar :) )
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığıkırmızı toz biber
2 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 çimdik karbonat
bir çay kaşığı zencefil
İçine konulmak üzere beyaz peynir ( keçi peyniri )

Yapılışı

Yumurta sıvı yağ ve yoğurt çırpılır. Peynir hariç diğer tüm malzemeler ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurumuzdan küçük parçalar koparıp, elimizin ayasında açarak, içine bir miktar peynir doldurup kapatırız. Yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsimize aralıklı bir şekilde dizilir ve yumurta sarısı sürülerek, önceden 170 derecede ısıttığımız fırında, kabarıp üzeri pembeleşene kadar pişiririz.  

Afiyet olsun. 




1 Ocak 2023 Pazar

EVDE PEYNİR YAPIMI

EVDE PEYNİR YAPIMI
Yağışlı ve ılık bir İstanbul gününde, heyecanla, köy sütümü alıp evime geldim. Bir güzel kaynatıp yoğurt yapmayı ve de bir bardak sıcak sıcak köy kokulu sütümü yudumlamayı planlarken, o da ne!  sütüm pelte pelte. Önce küçük bir şaşkınlık ve üzüntü, akabinde çözüm arayışı. Ben taze tatlı loru da çok severim ve harekete geçtim. Kaynayan ama süt olmaktan çıkmış karışıma, biraz sirke, biraz toz şeker, tuz ve limon ilavesiyle peynir yapmaya adım atmış oldum. Bu kadar muhteşem bir sonuç beklemiyordum açıkçası, çocukluğumda yediğim, ananemin o eşsiz lezzetteki peynirinden pekte farklı olmamıştı. Bunu takip eden gecelerde, ananemin rüyalarıma girmesi de hayatıma hoş bir lezzet kattı. Ananem seni çok seviyorum, bu peyniri her yediğimde seninde rüyalarıma gireceğini düşünüyorum.


Malzemeler;
3 litre süt
Bir yemek kaşığı sirke
Bir çay kaşiğı limon
Bir tatlı kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Bez torba

Sütümüzü 7-8 dakika kaynatıyoruz

Tuz, şeker, limon ve sirkeyi ilave edip 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz


Kaynattığımız karışım ılındıktan sonra

Temiz bezimize dökeriz

Süzülürken
Suyu iyice sıkılır



Üzerine ağırlık konulur

5-6 saat beklenir
 Not: Buzdolabına koymadan önce, peyirimiz bez torbadan çıkartılmadan, streç filme sarılarak, hava almaması sağlanır. 3-4 gün içinde yenmeye hazır. 
Afiyet olsun.


12 Aralık 2022 Pazartesi

TİRAMİSU

TİRAMİSU TARİFİM


Malzemeler
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı süt
1 kutu labne
2 adet yumurta
2 paket vanilya
1 paket hazır kakaolu pastaban
2 yemek kaşığı nescafe
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
Üstü için Türk kahvesi yada kakao


Yapılışı

Bir tencereye sütü ilave edip, üzerine un, toz şeker ve yumurtaları ekleyip, kaynayıp göz göz olana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. 10-15 dakika ılındıktan sonra, vanilya ve labne eklenerek güzelce çırpılır ve homojen bir karışım elde edilir.

Kekimizi ıslatmadan önce, 4 parçaya ayırdığımız yağlı kağıdımızı servis kabımıza yayarak, üzerine kekimizin bir parçası yerleştirilir ve bundan sonra kekimiz ıslatılmaya geçilir.

Diğer tarafta bir bardak ılık suda erittiğimiz şeker ve nescafe karışımı su ile kekimiz ıslatılır. Çok fazla ıslatmamaya dikkat edin, kekimiz parçalanmasın.

Hazırladığımız kremamız, kekimizin ilk katına eşit bir şekilde yayılarak, üzerine ıslattığımız diğer kekimiz kapatılır. Kalan kremamız kekimizin tüm alanını kaplayacak şekilde ilave edilerek, yan dıvarlarıda kremamızla sıvanarak buzdolabına 3-4 saatliğine dinlenmeye alınır.

Servise hazırlarken kahve yada kakao serpilerek sevdiklerimizle afiyetle yenir.

Afiyet olsun