23 Ocak 2013 Çarşamba

KANDİL SİMİDİ

KANDİL SİMİDİ


Malzemeler;
150 g tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
4/1 çay bardağı sirke
4,5 - 5 su bardağı un
2 yumurta ( sarıları içine, beyazları üzerine )
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Susam, çörek otu ( üzeri için )


Yapılışı;
Susam, çörek otu ve yumurta akları hariç tüm malzemeler derin bir kapta güzelce yoğurulur. Hamurumuz kulak memesinden biraz daha yumuşak olmalıdır. Hamurumuz sert olduğu taktirde zeytin yağı ilave ederek yumuşatabilir, çok yumuşak olduğu taktirde, biraz un ilavesiyle toparlayabiliriz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, halka şekli vererek, önce yumurta aklarına, sonra ister çörek otu, isterseniz susama bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizilerek, 180 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun. 
















20 Ocak 2013 Pazar

ETLİ, YARMA MISIRLI, KARA LAHANA SARMASI

ETLİ, YARMA MISIRLI, KARA LAHANA SARMASI



Malzemeler;
2 demet kara lahana
700 g tek çekilmiş dana kıyma
3 orta boy soğan
1 demet maydanoz
Yarım kavanoz yazdan hazırladığımız domates ( yoksa 3 yemek kaşığı salça )
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 su bardağı yarma mısır ( yumuşayana kadar pişirilmiş )
kara biber
kırmızı biber
tuz

Yapılışı;
Öncelikle lahanalarımızı, güzelce yıkayıp, saplarını kesip sirkeli suda, biz malzemelerimizi hazırlayana kadar bekletiriz. Derince bir kaba kıymamızı boşaltıp, üzerine pişmiş yarma mısırlarımızı ilave edip, soğanlarımızı ve maydonozlarımızı yemeklik doğrarız. Diğer malzemeleri de ekleyerek, güzelce bir birine karışmasını sağlarız. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriz. Bir tencerede su kaynatarak lahana yapraklarımızı, kaynayan suyun içine daldırıp çıkartarak yapraklarımızın yumuşamasını sağlarız. Yarma mısırlı lahana sarmamızın özelliği, etli diğer sarmalara göre, oldukça iri olmasıdır. Bu nedenle de çok kolay buna mukabil oldukça lezzetli bir davet yemeğidir. Sarma işlemi resimlerde de görüleceği gibi, lahana yaprağımız tepsiye alınarak, hazırladığımız içten bir yemek kaşığı dolusu konularak sarılır. Tenceremizin altına nırmalde kemikler dizilerek üzerine sarmalarımız yerleştirilir, benim usulümde ise lahana yapraklarımızın sapları tencerenin altına konularak lahana sarmalarımız dizilerek, tereyağı ve sıvı yağ ( sızma zeytinyağı ) ilave edilip orta ateşte resimde görüldüğü gibi pişirilir (su ilavesi yapılmaz, pişerken bıraktığı su yeterlidir). Yaklaşık bir saat pişen lahanalarımız servis tabağına alınarak üzerine tereyağı ile pişirdiğimiz domates sosumuz gezdirilir. Afiyet olsun.

Babacığımın Bahçesinden