17 Mart 2013 Pazar

OTLARLA GELEN ÜÇ LEZZET

OTLARLA GELEN ÜÇ LEZZET
Kadınlarımızın kendi elleriyle toplayıp, bizlerin rahatlıkla ulaşabileceği semt pazarlarında son zamanlarda sıkça rastladığımız ebegümeci, yabani pazı, radika, rezene ve adını bilmediğimiz çeşit çeşit otlar. Pazarlarımızın bu bölümüne mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Ben SEVGİLİ ANNECİĞİMİN  Heybeli Adadan topladığı otları kullandım. Sizlere pratik ve oldukça keyifli, üç çeşit lezzet sunuyorum. Afiyet olsun. 


Malzemeler :

1,5 kg karışık ot
1 büyük baş kuru soğan
1 adet limon
3-4 diş sarımsak
1 büyük kase yoğurt ( evde kendim mayalıyorum )
3 adet yumurta
Tuz
Pul biber
1 tencere kaynar su

Yapılışı :
Otlarımız 5-6 kez bol suda yıkanıp, sonrasında sirkeli suda 30 dakika bekletilerek, tadı buruk olan otlar kaynar suda iki-üç dakika bekletilip çıkartılır. Diğer tarafta soğanımız küçük küçük doğranıp, sıvı yağ ile birlikte rengi dönene kadar kavrulur. Yabani pazılarımız, orta büyüklükte doğranarak kavrulan soğanlarımızın içine ilave edilir. Bir iki karıştırıldıktan sonra, kaynar suya atıp çıkardığımız otlarımz da orta büyüklükte doğranarak, pişmekte olan diğer otlarımızın üzerine ilave edilir. Bu arada tuz ve pul biber de eklenerek üç dört dakika daha pişirilir. Pişen otlarımızdan iki orta büyüklükte kap servis tabağına alınarak, bir kısmı tencerede bırakılıp üç adet yumurta kırılarak karıştırılıp, yumurtaların pişmesi sağlanır. Altı kapatılarak ılınmaya bırakılır. 
Diğer iki kaba aldığımız otlarımızdan birinin üzerine, sarımsaklı yoğurt gezdirilir, diğer otumuzun üzerine sarımsaklı limon gezdirilerek servise hazırlanır. Diğer yumurtalı otumuz da servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.
























   





23 Ocak 2013 Çarşamba

KANDİL SİMİDİ

KANDİL SİMİDİ


Malzemeler;
150 g tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
4/1 çay bardağı sirke
4,5 - 5 su bardağı un
2 yumurta ( sarıları içine, beyazları üzerine )
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Susam, çörek otu ( üzeri için )


Yapılışı;
Susam, çörek otu ve yumurta akları hariç tüm malzemeler derin bir kapta güzelce yoğurulur. Hamurumuz kulak memesinden biraz daha yumuşak olmalıdır. Hamurumuz sert olduğu taktirde zeytin yağı ilave ederek yumuşatabilir, çok yumuşak olduğu taktirde, biraz un ilavesiyle toparlayabiliriz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, halka şekli vererek, önce yumurta aklarına, sonra ister çörek otu, isterseniz susama bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizilerek, 180 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.