23 Ocak 2013 Çarşamba

KANDİL SİMİDİ

KANDİL SİMİDİ


Malzemeler;
150 g tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
4/1 çay bardağı sirke
4,5 - 5 su bardağı un
2 yumurta ( sarıları içine, beyazları üzerine )
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Susam, çörek otu ( üzeri için )


Yapılışı;
Susam, çörek otu ve yumurta akları hariç tüm malzemeler derin bir kapta güzelce yoğurulur. Hamurumuz kulak memesinden biraz daha yumuşak olmalıdır. Hamurumuz sert olduğu taktirde zeytin yağı ilave ederek yumuşatabilir, çok yumuşak olduğu taktirde, biraz un ilavesiyle toparlayabiliriz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, halka şekli vererek, önce yumurta aklarına, sonra ister çörek otu, isterseniz susama bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizilerek, 180 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun. 
















20 Ocak 2013 Pazar

ETLİ, YARMA MISIRLI, KARA LAHANA SARMASI

ETLİ, YARMA MISIRLI, KARA LAHANA SARMASI



Malzemeler;
2 demet kara lahana
700 g tek çekilmiş dana kıyma
3 orta boy soğan
1 demet maydanoz
Yarım kavanoz yazdan hazırladığımız domates ( yoksa 3 yemek kaşığı salça )
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 su bardağı yarma mısır ( yumuşayana kadar pişirilmiş )
kara biber
kırmızı biber
tuz

Yapılışı;
Öncelikle lahanalarımızı, güzelce yıkayıp, saplarını kesip sirkeli suda, biz malzemelerimizi hazırlayana kadar bekletiriz. Derince bir kaba kıymamızı boşaltıp, üzerine pişmiş yarma mısırlarımızı ilave edip, soğanlarımızı ve maydonozlarımızı yemeklik doğrarız. Diğer malzemeleri de ekleyerek, güzelce bir birine karışmasını sağlarız. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriz. Bir tencerede su kaynatarak lahana yapraklarımızı, kaynayan suyun içine daldırıp çıkartarak yapraklarımızın yumuşamasını sağlarız. Yarma mısırlı lahana sarmamızın özelliği, etli diğer sarmalara göre, oldukça iri olmasıdır. Bu nedenle de çok kolay buna mukabil oldukça lezzetli bir davet yemeğidir. Sarma işlemi resimlerde de görüleceği gibi, lahana yaprağımız tepsiye alınarak, hazırladığımız içten bir yemek kaşığı dolusu konularak sarılır. Tenceremizin altına nırmalde kemikler dizilerek üzerine sarmalarımız yerleştirilir, benim usulümde ise lahana yapraklarımızın sapları tencerenin altına konularak lahana sarmalarımız dizilerek, tereyağı ve sıvı yağ ( sızma zeytinyağı ) ilave edilip orta ateşte resimde görüldüğü gibi pişirilir (su ilavesi yapılmaz, pişerken bıraktığı su yeterlidir). Yaklaşık bir saat pişen lahanalarımız servis tabağına alınarak üzerine tereyağı ile pişirdiğimiz domates sosumuz gezdirilir. Afiyet olsun.

Babacığımın Bahçesinden
































20 Aralık 2012 Perşembe

PASTAM

PASTA MACERAM


Bir şeker hamuru ne kadar zor olabilir? Muhteşem bir coşkuyla başlayıp, her aşamasından sonsuz zevk aldığım, pasta yapım aşamalarının son dokunuşlarına geldiğimde, bir o kadar da hayal kırıklığı yaşadığım marshmallowlar. Beni ne kadar yorabilir ki bir  marshmallow? Pastayı kaplamak için, şeker hamurunu, jelatinden çıkarıp açmaya hazırlandığımda, bir de baktım ki bana bütün gücüyle direnen şeker hamuru karşımda ... Ama yok, pes etmek yok! Abartısız birbuçuk saat süren, merdanenin bile açmaya gücünün yetmediği hamuru, parmaklarımın ucu ve merdane ile bastıra bastıra, ben mi, sen mi güçlüsün? edası ile nihayetinde açmayı başardım. Benden sizlere naçizane tavsiye; bildiğimiz pudra şekeriyle hazırlanan şeker hamurunu tercih edin yada pasta malzemeleri satan firmalardan hazır şeker hamurlarını alın . Gelelim pastamızın en zevkli aşamalarını sizlerle paylaşmaya. Bu arada pastanın muhteşem bir lezzete sahip olduğunu da ayrıca ifade etmek isterim.

Malzemeler:

Şeker hamuru;
3 paket marshmallow
2 paket pudra şekeri
Yarım çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı su


Ganaj;
2 paket kuvertür çikolata ( 200g+200g bunların 100g eksilterek kullanın  )
2 paket sıvı krema ( 200g + 200g )


Pandispanya;
Oda sıcaklığında 6 adet yumurta
120g un
170g toz şeker
40g kakao
1 çay bardağının üçtebiri kadar su

Yapılışı:

Pandispanya;
85 g toz şeker ile yumurtaların beyazlarını, hep aynı yönde olacak şekilde, traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Bir kenara alıyoruz.
Diğer 85g toz şeker ile yumurta sarılarını aynı şekilde çırpıyoruz. Yumurta beyazlarını ve sarılarını bir araya getirerek, suyu da ilave edip, mutlaka alttan üste doğru olmak kaydı ile karıştırıyoruz. Kakao ve unu da ekleyerek, yumurtalarımızı söndürmemek için yine alttan üste doğru karıştırıyoruz. 18 cm lik çembere boşaltıp, önceden ısıtılmış 165 derece fırında 45-50 dakika pişirip, 8-10 saat bekletiyoruz. 











Şeker hamuru;
Marshmallowlar renklerine göre beyaz ve pembe olmak üzere ayrılır. Benmari usulü ile eritilir. Eritirken bir çimdik tuz, 2,5-3 yemek kaşığı su eklenir. Azar azar pudra şekeri ilave ederek, (150 g pudra şekeri ) karıştırılmak suretiyle erimesine yardımcı olunur. Her iki marshmallow için de bu işlem uygulanır. ( Resimlerde de göreceksiniz ) 
Ocaktan aldığımız eriyen marshmallowlara kalan 100g pudra şekeriyle iyice yoğurup, tereyağı sürdüğümüz streç filme, hiç hava almamak koşuluyla sıkıca sarıp, oda ısısında bir gece dinlendiririz. Aynı işlem diğer marshmallowlarada uygulanır. Tezgahımızın üzerine nişasta serpip, merdane yardımıyla hazırladığımız şeker  hamurumuz açılarak, pastamızın üzerine itinalı bir şekilde kaplarız. Dilediğimiz kalıplar ile şekiller yapıp minicik bir su dokunuşu ile pastamızın üzerine istediğimiz şekilleri yapıştırırız.


Benmari usulü

Benmari usulü






Ganaj;
400ml sıvı kremamızı ocakta kaynama noktasına kadar ısıtırız. 300g kuvertür çikolatalarımızı parçalara ayırıp, cam bir kaba koyarak, üzerine kremamızı ilave edip karıştırmak suretiyle erimesini sağlarız. Şayet çikolata erimez ise benmari yöntemiyle erimesini sağlarız. Oda ısısında en az beş saat ile bir gün arası bekletiriz. 






Son aşaması;
Bekleme süresi tamamlanmış tüm malzemeler, sırasıyla kullanılmak üzere tezgah üzerine alınır. Pandispanyamız, çemberden çıkartılarak ( resimlere bakınız ) üzerinde bulunan bombe kesilerek çıkartılır, düzgün bir hat elde edilir. Pandispanyamız, enlemesine, üç eşit parçaya kesilir. Bir tencere tezgahımızın üzerine ters çevrilerek altlık oluşturulur. Pastamızın altına, dört küçük parça kestiğimiz yağlı kağıtlar yerleştirilerek, altlığımızın kirlenmesi önlenir. Ganajımızdan bir miktar alınarak, ilk katımıza düzgünce yayılır. Ganajımızın üzerine istediğimiz malzemeler eklenerek ikinci katımıza geçlir. Aynı işlem tekrar edilir ve üçüncü katımız üzerine kapatılır. Son kat ve kenarlar ganaj ile kaplanır ve spatula yardımıyla düzgün bir pasta yüzeyi elde edilir ve pastamız 30 dakika buzdolabında dinlendirilir. 

Merdane yardımıyla açtığımız şeker hamurumuz. Buzdolabında dinlendirdiğimiz pastamızın üzerine itinalı bir şekilde papatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar düzgünce kesilip, gerekirse süslemede kullanılır. Kalıplar yardımıyla şeker hamurundan çıkardığınız şekillerle dilediğiniz gibi süsleyip, buzdolabında bir gün dinlendirip servise sunulur. Afiyet olsun.